Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami
To ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami smakuje bosko. Warto spróbować! Jest bardzo aromatyczne, pachnie pięknie Amaretto i migdałami. Konsystencja jest odrobinę truflowa, ciasto jest wilgotne i mięsiste. Przypomina włoskie Torta Caprese. Zresztą, to właśnie ono było inspiracją. Połączenie migdałów, czekolady i jabłek jest rewelacyjne. Amaretto jest wyczuwalne, także cynamon przebija się gdzieś przez resztę składników. Ciasto jest proste do przygotowania. Koniecznie użyjcie czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Będzie obłędnie czekoladowo.

Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały (do tego ciasta mieliłam migdały blanszowane, bez skórki) lub użyć dobrej mąki migdałowej.
Zdradzę, że sama zmieliłam migdały razem z mąką. Do wyższej miski wsypałam mąkę odmierzoną do ciasta, płatki migdałów (również odmierzone) i zblendowałam zwykłym ręcznym blenderem. Możecie użyć też malaksera.
Jeśli sami mielicie migdały, to warto zrobić to z częścią mąki odmierzonej do ciasta. Migdały zmielą się drobniej, a ryzyko powstania pasty się zminimalizuje.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.
Czekolada – Do ciasta trzeba użyć gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao 70-80%. Użyłam 85% i 80% pół na pół.
Amaretto – Zamiast Amaretto można dodać Rum, likier pomarańczowy (np. Grand Marnier), nada się też łyżka whisky z 3-4 kroplami naturalnego ekstraktu migdałowego. Jeżeli chcecie wersję bez alkoholu, pomińcie go lub dodajcie 30 ml bardzo mocnego Espresso.
Jabłka – Nieduże jabłka. Mogą być słodkie, mogą być kwaśne. To już zależy od Was. Użyłam słodkich. Trzeba pokroić je na plastry. Niech będą grubsze, tak ok. 0,7 cm.
Pieczenie ciasta czekoladowo-migdałowego.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C (góra-dół). Nie włączajcie termoobiegu. Czas pieczenia wynosi ok. 50-55 minut. Można piec do suchego patyczka, ale…ciasto jest wilgotne. Na wbitym patyczku nie może być surowego, lejącego ciasta. Może być natomiast wilgotne ciasto, miękkie grudki. Wtedy wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Po ostudzeniu ciasto będzie wilgotne, środek może być wręcz mokry. Pycha.
Przepis na tortownicę 18 cm.


Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami - przechowywanie
Pyszne czekoladowo-migdałowe ciasto z jabłkami można przez 24 godziny zostawić w temp. pokojowej. 48 godzin jeśli jest chłodno. Jednak po tym czasie warto przechowywać je w lodówce. Szczególnie jeśli jabłka były mocno soczyste. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może pozostać do 2-3 dni.
Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ciasto na 15-20 minut, aby się ociepliło. Zmięknie i będzie delikatniejsze.

Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami:

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g masła
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej 80%
- 120 g cukru drobnego
- 80 g migdałów mielonych
- 70 g mąki pszennej
- 30 ml Amaretto
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Odłożyć.
- Jabłka obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w grubsze plastry. Odłożyć.
- Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 4-5 minut) i powoli, stopniowo, ciągle miksując wlewać czekoladę.
- Do masy dodać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników (na średnich obrotach miksera). Na koniec wlać Amaretto i ponownie zmiksować.
- Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałów. Piec ok. 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.