• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami

Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami

To ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami smakuje bosko. Warto spróbować! Jest bardzo aromatyczne, pachnie pięknie Amaretto i migdałami. Konsystencja jest odrobinę truflowa, ciasto jest wilgotne i mięsiste. Przypomina włoskie Torta Caprese. Zresztą, to właśnie ono było inspiracją. Połączenie migdałów, czekolady i jabłek jest rewelacyjne. Amaretto jest wyczuwalne, także cynamon przebija się gdzieś przez resztę składników. Ciasto jest proste do przygotowania. Koniecznie użyjcie czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Będzie obłędnie czekoladowo.
ciasto z czekoladą, migdałami i jabłkami

Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały (do tego ciasta mieliłam migdały blanszowane, bez skórki) lub użyć dobrej mąki migdałowej.

Zdradzę, że sama zmieliłam migdały razem z mąką. Do wyższej miski wsypałam mąkę odmierzoną do ciasta, płatki migdałów (również odmierzone) i zblendowałam zwykłym ręcznym blenderem. Możecie użyć też malaksera.

Jeśli sami mielicie migdały, to warto zrobić to z częścią mąki odmierzonej do ciasta. Migdały zmielą się drobniej, a ryzyko powstania pasty się zminimalizuje.

Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.

Czekolada – Do ciasta trzeba użyć gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao 70-80%. Użyłam 85% i 80% pół na pół.

Amaretto – Zamiast Amaretto można dodać Rum, likier pomarańczowy (np. Grand Marnier), nada się też łyżka whisky z 3-4 kroplami naturalnego ekstraktu migdałowego. Jeżeli chcecie wersję bez alkoholu, pomińcie go lub dodajcie 30 ml bardzo mocnego Espresso.

Jabłka – Nieduże jabłka. Mogą być słodkie, mogą być kwaśne. To już zależy od Was. Użyłam słodkich. Trzeba pokroić je na plastry. Niech będą grubsze, tak ok. 0,7 cm.

 

Pieczenie ciasta czekoladowo-migdałowego.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C (góra-dół). Nie włączajcie termoobiegu. Czas pieczenia wynosi ok. 50-55 minut. Można piec do suchego patyczka, ale…ciasto jest wilgotne. Na wbitym patyczku nie może być surowego, lejącego ciasta. Może być natomiast wilgotne ciasto, miękkie grudki. Wtedy wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Po ostudzeniu ciasto będzie wilgotne, środek może być wręcz mokry. Pycha.

Przepis na tortownicę 18 cm.

przepis na ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami
ciasto z migdałami, czekoladą i jabłkami

Ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami - przechowywanie

Pyszne czekoladowo-migdałowe ciasto z jabłkami można przez 24 godziny zostawić w temp. pokojowej. 48 godzin jeśli jest chłodno. Jednak po tym czasie warto przechowywać je w lodówce. Szczególnie jeśli jabłka były mocno soczyste. Może pozostać w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku spożywczym. W lodówce ciasto może pozostać do 2-3 dni.

Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ciasto na 15-20 minut, aby się ociepliło. Zmięknie i będzie delikatniejsze.

ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami i amaretto

Smacznego!

Przepis na ciasto czekoladowo-migdałowe z jabłkami:

ciasto z czekoladą, migdałami i jabłkami

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe (wręcz truflowe) ciasto z migdałami, jabłkami i nutą Amaretto.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła
  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej 80%
  • 120 g cukru drobnego
  • 80 g migdałów mielonych
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Odłożyć.
  • Jabłka obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w grubsze plastry. Odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 4-5 minut) i powoli, stopniowo, ciągle miksując wlewać czekoladę.
  • Do masy dodać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników (na średnich obrotach miksera). Na koniec wlać Amaretto i ponownie zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałów. Piec ok. 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, czekolada gorzka, jabłka, migdały

Zobacz także:

czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami laskowymi
czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami laskowymi
torta caprese
torta caprese
czekoladowe ciasto z borówkami
czekoladowe ciasto z borówkami
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x