Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Odłożyć.
Jabłka obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w grubsze plastry. Odłożyć.
Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 4-5 minut) i powoli, stopniowo, ciągle miksując wlewać czekoladę.
Do masy dodać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników (na średnich obrotach miksera). Na koniec wlać Amaretto i ponownie zmiksować.
Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałów. Piec ok. 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, czekolada gorzka, jabłka, migdały