Cofnij
ciasto z czekoladą, migdałami i jabłkami

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe (wręcz truflowe) ciasto z migdałami, jabłkami i nutą Amaretto.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła
  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej 80%
  • 120 g cukru drobnego
  • 80 g migdałów mielonych
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 ml Amaretto
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Odłożyć.
  • Jabłka obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w grubsze plastry. Odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 4-5 minut) i powoli, stopniowo, ciągle miksując wlewać czekoladę.
  • Do masy dodać mieszankę mąki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników (na średnich obrotach miksera). Na koniec wlać Amaretto i ponownie zmiksować.
  • Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć jabłka, posypać płatkami migdałów. Piec ok. 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, czekolada gorzka, jabłka, migdały