Recenzja ciemnej kuwertury Belbake o zawartości kakao min. 56%:
Produkt: Balbake Kuwertura Ciemna czekolada min. 56% kakao
Zawartość kakao: min. 56%
Cena: 14,99 zł
Waga: 200 g
Gdzie kupić: Lidl
Data testowania: 11.2025
A ja znowu z Lidlem, ale wybaczcie – mam blisko i Wy pewnie w dużej części także. W dodatku może zauważyliście, że okresowo, najczęściej w okolicach Świąt pojawia się tam właśnie kuwertura Belbake. Jest dostępna w trzech rodzajach: ciemna, mleczna i biała. Być może zastanawialiście się (a może już ją kupiliście) co można z niej zrobić i do czego wykorzystać.
Zacznijmy od tego, czym właściwie jest kuwertura. To nic innego jak czekolada, ale zawiera więcej masła kakaowego niż zwykłe czekolady. W kuwerturze jest go min. 32%, a samej miazgi kakaowej musi być co najmniej 45%. Reszta to cukier i opcjonalne dodatki. Te proporcje sprawiają, że czekoladowa kuwertura jest twardsza i nadaje się do przygotowywania polew, oblewania trufli i temperowania, aby miała połysk i chrupkość.
Jeśli chodzi o kuwerturę Belbake, to sprzedawana jest w tabliczce-bloczku, który podzielony jest na 4 kawałki. Jest to twarda i ciemna kuwertur o ładnym kolorze.
Skład kuwertury Belbake 56%:
miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, słodka serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi); ekstrakt z wanilii
Ładny skład, bez szokujących dodatków. Można jedynie przyczepić się o serwatkę w proszku, ponieważ jest to ciemna kuwertura i mogłyby skorzystać z niej osoby, które unikają produktów mlecznych lub np. weganie.
Smak i zapach:
Czekoladowa kuwertura pachnie nieco kawowo. Jest bardzo twarda, ma głęboki, brązowy kolor. Cały bloczek ma 200 g, więc każdy z 4 kawałków ma 50 g. Na podniebieniu rozpuszcza się dość wolno. Na początku czuć goryczkę, a czekolada jest lekko cierpka, ale później miesza się ze słodyczą i goryczka ustaje. Konsystencja jest gładka i aksamitna, ogólnie całkiem smaczna.
Do czego wykorzystać:
Przede wszystkim do zanurzania w niej trufli, ciasteczek, przygotowywania polew. Jeśli chodzi o polewy, polecam mieszać ją ze śmietanką, a nie z masłem.
Jest dobra do temperowania.
Kuwertura jest twarda, dobrze ściera się na małej tarce. Można z niej zrobić np. wiórki do ozdoby boków tortu. Nada się także do przygotowywania dekoracji z roztopionej czekolady, takich jak czekoladowe śnieżynki, czy odlewane kształty w foremkach.
Jeśli chodzi o wykorzystanie jej do ciast i innych deserów, to dobrze sprawdzi się w ciastach podawanych na ciepło, gdzie zależy nam na zachowaniu przyjemnie płynnego środka. Np. Fondant czekoladowy.
Lepiej wykorzystać ją do ciast, które przechowywane są w temp. pokojowej, ponieważ w lodówce mocniej twardnieje. Opcjonalnie nada się do musów i kremów.
Testowałam ją z ciekawości w kremie czekoladowym z mascarpone i w ciasteczkach. W obu przypadkach się sprawdziła. Jeżeli chodzi o ciasteczka, to ładnie zachowała kształt i pochłonęła część płynu z ciastka, więc nie rozlało się ono tak mocno na blaszce. Nie polecam tylko ze względu na to, że jest ciężka do pokrojenia. Myślę, że do ciastek brownie będzie ok.
Podsumowanie:
To całkiem ciekawy produkt, który można wykorzystać w domowej, czekoladowej kuchni. Jest naprawdę smaczna. Taka twardsza, tłustsza czekolada deserowa.
7/10
Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!