• 0

    Brak produktów w koszyku.

Belbake Kuwertura Ciemna czekolada min. 56% kakao (recenzja)

Recenzja ciemnej kuwertury Belbake o zawartości kakao min. 56%:

Produkt: Balbake Kuwertura Ciemna czekolada min. 56% kakao

Zawartość kakao: min. 56%

Cena: 14,99 zł

Waga: 200 g

Gdzie kupić: Lidl

Data testowania: 11.2025

A ja znowu z Lidlem, ale wybaczcie – mam blisko i Wy pewnie w dużej części także. W dodatku może zauważyliście, że okresowo, najczęściej w okolicach Świąt pojawia się tam właśnie kuwertura Belbake. Jest dostępna w trzech rodzajach: ciemna, mleczna i biała. Być może zastanawialiście się  (a może już ją kupiliście) co można z niej zrobić i do czego wykorzystać.

Zacznijmy od tego, czym właściwie jest kuwertura. To nic innego jak czekolada, ale zawiera więcej masła kakaowego niż zwykłe czekolady.  W kuwerturze jest go min. 32%, a samej miazgi kakaowej musi być co najmniej 45%. Reszta to cukier i opcjonalne dodatki. Te proporcje sprawiają, że czekoladowa kuwertura jest twardsza i nadaje się do przygotowywania polew, oblewania trufli i temperowania, aby miała połysk i chrupkość.

Jeśli chodzi o kuwerturę Belbake, to sprzedawana jest w tabliczce-bloczku, który podzielony jest na 4 kawałki. Jest to twarda i ciemna kuwertur o ładnym kolorze.

Kuwertura 56% Lidl skład

Skład kuwertury Belbake 56%:

miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, słodka serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi); ekstrakt z wanilii

Ładny skład, bez szokujących dodatków. Można jedynie przyczepić się o serwatkę w proszku, ponieważ jest to ciemna kuwertura i mogłyby skorzystać z  niej osoby, które unikają produktów mlecznych lub np. weganie.

Lidl kuwertura min. 56% kakao recenzja

Smak i zapach:

Czekoladowa kuwertura pachnie nieco kawowo. Jest bardzo twarda, ma głęboki, brązowy kolor. Cały bloczek ma 200 g, więc każdy z 4 kawałków ma 50 g. Na podniebieniu rozpuszcza się dość wolno. Na początku czuć goryczkę, a czekolada jest lekko cierpka, ale później miesza się ze słodyczą i goryczka ustaje. Konsystencja jest gładka i aksamitna, ogólnie całkiem smaczna.

Do czego wykorzystać:

Przede wszystkim do zanurzania w niej trufli, ciasteczek, przygotowywania polew. Jeśli chodzi o polewy, polecam mieszać ją ze śmietanką, a nie z masłem.

Jest dobra do temperowania.

Kuwertura jest twarda, dobrze ściera się na małej tarce. Można z niej zrobić np. wiórki do ozdoby boków tortu. Nada się także do przygotowywania dekoracji z roztopionej czekolady, takich jak czekoladowe śnieżynki, czy odlewane kształty w foremkach.

Jeśli chodzi o wykorzystanie jej do ciast i innych deserów, to dobrze sprawdzi się  w ciastach podawanych na ciepło, gdzie zależy nam na zachowaniu przyjemnie płynnego środka. Np. Fondant czekoladowy.

Lepiej wykorzystać ją do ciast, które przechowywane są w temp. pokojowej, ponieważ w lodówce mocniej twardnieje.  Opcjonalnie nada się do musów i kremów.

Testowałam ją z ciekawości  w kremie czekoladowym z mascarpone i w ciasteczkach. W obu przypadkach się sprawdziła. Jeżeli chodzi o ciasteczka, to ładnie zachowała kształt i pochłonęła część płynu z ciastka, więc nie rozlało się ono tak mocno na blaszce. Nie polecam tylko ze względu na to, że jest ciężka do pokrojenia. Myślę, że do ciastek brownie będzie ok.

Podsumowanie:

To całkiem ciekawy produkt, który można wykorzystać w domowej, czekoladowej kuchni. Jest naprawdę smaczna. Taka twardsza, tłustsza czekolada deserowa.

7/10

kostki kuwertury deserowej 56% Lidl

Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x