Kruche ciasteczka - precelki w czekoladzie
Bardzo delikatne i cudownie kruche ciasteczka w kształcie precelków, zanurzone w czekoladzie i posypane orzechami włoskimi. Do maślanego ciasta też dodajemy zmielone orzechy, które nadają odrobinę orzechowego smaku. Wybrałam sobie kształt precelków, ale możecie wyciskać na blaszkę dowolne kształty np. serduszko, kółko itp. Ważne, aby ciasteczka dobrze schłodzić przed pieczeniem i włożyć je do porządnie rozgrzanego piekarnika. Szybko się rumienią, więc pilnujcie ich, bo w zależności od kształtu będą wymagać mniej lub więcej czasu w piekarniku. Zresztą, wszystkie informacje znajdziecie we wskazówkach. Warto poświęcić im trochę czasu, wychodzą kruchutkie, pachnące i rozpływają się w ustach.
Kruche precelki w czekoladzie - wskazówki do przepisu
Składniki potrzebne do przygotowania kruchych ciasteczek – precelków.
Masło – Miękkie masło, nawet bardzo miękkie. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki, najlepiej pokroić w kostkę na talerz i odstawić, aby się ociepliło.
Jajko – W temperaturze pokojowej i w rozmiarze L. Najlepiej włożyć je do miski i wlać ciepłą wodę (najgorętszą z kranu) i po 15 minutach będzie ciepłe. Jakby woda wcześniej ostygła, wymieńcie ją na ciepłą.
Orzechy włoskie – Można użyć gotowych mielonych orzechów, ale polecam mielić je samodzielnie. Najwygodniej mielić je z częścią mąki, tej odmierzonej do ciastek. Orzechy dzięki temu lepiej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania migdałowej pasty.
Ja np. po prostu siekam orzechy i wrzucam do miski z mąką (całą porcją z przepisu) i blenduję blenderem.
Śmietanka – Słodka śmietanka 30% lub 36%. Opcjonalnie może być mleko lub np. Amaretto.
Dodatki – Do ciasta zamiast cukru waniliowego można dodać kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty. Nada się także naturalny aromat pomarańczowy, rumowy, albo pół łyżeczki cynamonu.
Czekolada – Użyłam gorzkiej 80% i mlecznej w równych proporcjach. Można też wykorzystać samą gorzką lub mleczną. Biała też będzie ok. Jeśli zdecydujecie się na samą mleczną lub białą, to można zrezygnować z oleju.
Pieczenie ciasteczek – precelków.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i zajmie to 3-4 minuty. Dodajemy resztę składników wg przepisu i przekładamy ciasto do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Worek cukierniczy – Powinien być mocy, ciastka wyciska się całkiem łatwo, ale mimo wszystko użyjcie mocniejszego worka. Warto podzielić wyciskanie ciastek na dwie tury, ponieważ mniejszą ilością ciasta w worku łatwiej wyciska się ciastka (tak myślę, mi jest łatwiej).
Połowę ciasta nałożyć do worka, gdy już się skończy i część ciastek będzie na blaszce, dołożyć do worka drugą połowę.
Tylka – Polecam użycie niedużej okrągłej tylki. Sama użyłam Wilton 12.
– Ciastka wyciskamy na blaszkę i trzeba je dobrze schłodzić. Godzina w lodówce i 10 minut w zamrażarce przed pieczeniem w piekarniku. Orzechowe precelki rosną i spłaszczają się, żeby zachowały ładny kształt i kruchość trzeba je wcześniej dobrze schłodzić.
– Precelki po wyciśnięciu na blaszkę mogą wydawać się cienkie i niezgrabne. Urosną i spłaszczą się. Muszą być dość cienkie, aby zachować kształt i oczka.
Nie mam miejsca na dużą blachę w lodówce – co zrobić?
No właśnie. Kto wkłada dużą blachę z piekarnika do lodówki? Znaczy, powinna wejść do niektórych modeli, ale wiadomo…
Przygotujcie mniejszą blaszkę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach wyciśnijcie ciastka i włóżcie do lodówki na godzinę, później do zamrażarki.
Dużą blachę (taką z piekarnika) wyłóżcie papierem do pieczenia i część zmrożonych ciastek ułóżcie na niej w odstępach. Nożykiem podważajcie schłodzone ciastka, ale raczej same powinny ładnie odchodzić od papieru.
Resztę ciastek schowajcie z powrotem do zamrażarki, niech czekają na swoją kolej.
Przepis na ok. 40 precelków (wielkość ok. 5-6 cm)
Kruche precelki w czekoladzie - przechowywanie
Oblane czekoladą precelki przechowywać w lodówce, włożone do szczelnego pojemnika spożywczego. Będą dobre do 5 dni.
Ciasteczka bez polewy mogą pozostać w temp. pokojowej, również w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5-6 dni.
Nieupieczone, wyciśnięte na blaszkę ciasteczka można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na noc, można też je zamrozić. Mrozimy je do 2 miesięcy.
Smacznego!
Przepis na kruche precelki w czekoladzie:

KRUCHE PRECELKI W CZEKOLADZIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 120 g masła (w temp.pokojowej; miękkiego)
- 150 g mąki
- 50 g orzechów włoskich (mielonych)
- 1 jajko L (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 30 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
Dodatkowo
- 150 g czekolady (mleczna, gorzka lub pół na pół)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów woskich
PRZYGOTOWANIE
- Mielone orzechy wymieszać z mąką i odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i miksować do połączenia.
- Do masy dodać mieszankę mąki. Miksować na najmniejszych obrotach do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią w odstępach małe precelki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Ciastka schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Po godzinie odpalić piekarnik na 190 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika, schować ciastka do zamrażarki.
- Lekko zmrożone ciastka piec w 2-3 turach po 8-9 minut, aż będą rumiane ze złotobrązowymi brzegami. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia.
- Gdy ciastka ostygną, rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Zanurzać ciastka do połowy w czekoladzie, a jej nadmiar ze spodu ściągać nożykiem. Ciastka odkładać na tacę/blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać orzechami.
- Ciasteczka schłodzić w lodówce, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.