Cofnij
maślane, kruche precelki w czekoladzie

KRUCHE PRECELKI W CZEKOLADZIE

Joanna | Chocololo
Kruche, maślane ciasteczka w kształcie precelków z dodatkiem orzechów włoskich zanurzone w czekoladzie.
Przepis na ok. 40 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 120 g masła (w temp.pokojowej; miękkiego)
  • 150 g mąki
  • 50 g orzechów włoskich (mielonych)
  • 1 jajko L (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 30 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 150 g czekolady (mleczna, gorzka lub pół na pół)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów woskich

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mielone orzechy wymieszać z mąką i odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i miksować do połączenia.
  • Do masy dodać mieszankę mąki. Miksować na najmniejszych obrotach do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią w odstępach małe precelki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Ciastka schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Po godzinie odpalić piekarnik na 190 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika, schować ciastka do zamrażarki.
  • Lekko zmrożone ciastka piec w 2-3 turach po 8-9 minut, aż będą rumiane ze złotobrązowymi brzegami. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia.
  • Gdy ciastka ostygną, rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Zanurzać ciastka do połowy w czekoladzie, a jej nadmiar ze spodu ściągać nożykiem. Ciastka odkładać na tacę/blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać orzechami.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka świąteczne, ciasteczka z czekoladą, kruche ciasteczka, przepis na ciasteczka, przepis na święta