Mielone orzechy wymieszać z mąką i odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i miksować do połączenia.
Do masy dodać mieszankę mąki. Miksować na najmniejszych obrotach do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią w odstępach małe precelki ciasta o średnicy ok. 4 cm. Ciastka schłodzić w lodówce przez godzinę.
Po godzinie odpalić piekarnik na 190 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika, schować ciastka do zamrażarki.
Lekko zmrożone ciastka piec w 2-3 turach po 8-9 minut, aż będą rumiane ze złotobrązowymi brzegami. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia.
Gdy ciastka ostygną, rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Zanurzać ciastka do połowy w czekoladzie, a jej nadmiar ze spodu ściągać nożykiem. Ciastka odkładać na tacę/blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać orzechami.
Ciasteczka schłodzić w lodówce, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.