Tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami

Tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami

Tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami to dla mnie hit. Jest przepyszna. Zrobiłam ją w głębszej, szklanej formie, przez co zmieściła sporą ilość nadzienia. A wspomniane nadzienie to frangipane z czekoladą, czyli taki rodzaj kremu migdałowego z dużą ilością masła i mielonych migdałów, który popularny jest w kuchni francuskiej. Połączony z czereśniami i Amaretto smakuje bosko. Całość jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie migdałami i migdałowym likierem. Warto dodać też kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego. Jedyny minus tego deseru, to czas chłodzenia, a raczej czas studzenia. Tarta musi porządnie się wystudzić, trochę „uleżeć”, aby ładnie się kroiła. Można ją nawet po ostudzeniu schłodzić godzinę w lodówce, aby nadzienie lepiej stężało. Tarta czekoladowo-migdałowa jest najlepsza (jak dla mnie) na następny dzień. Smaki przegryzają się, nadzienie jest wilgotne i zwarte. Warto upiec ją dzień wcześniej i w dniu podania udekorować kremem z mascarpone i świeżymi czereśniami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis, zapraszam też dalej po garść wskazówek.
tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami

Tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami - wskazówki

Kruche ciasto do tarty.

Masło – Nie zastępujemy masła margaryną. No niby można, bo ciasto wyjdzie, ale smak będzie inny. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki, pokrojone w niewielką kostkę.

Żółtka – Zimne, prosto z lodówki.

Ekstrakt migdałowy – Polecam dodać ekstrakt, aby aromat migdałów był intensywniejszy, nie jest to jedna niezbędny składnik. Można go pominąć.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść do powstania formującego się, lepkiego ciasta.

Jeśli nie posiadacie malaksera, warto szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy dość szybko, aby ciasto bardzo się nie ociepliło, ale było jednolite. Mogą pozostać małe kawałki miękkiego już masła (naprawdę małe).

Ciasto formujemy w kulę, lekko je spłaszczamy i chowamy do lodówki na min. godzinę. Można na więcej, kilka godzin nawet do następnego dnia (w lodówce może spędzić 3-4 dni). Wtedy wyciągamy ciasto 20 minut wcześniej, aby lekko się ociepliło przed wałkowaniem.

 

Wałkowanie ciasta i przygotowanie spodu.

Najlepiej rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, które warto podsypać nieco mąką. Papier z wierzchu zdejmujemy. Rozwałkowany okrąg przenosimy na pozostałym papierze do formy (papierem do góry) i ten też delikatnie odrywamy, a ciasto dopasowujemy dłońmi do formy.

Jest lato, więc ciasto szybciej się ociepla. Jeśli macie problem z ciastem, które szybko mięknie i się klei, to po prostu wylepcie formę równo kawałek po kawałku. Dobrze wyrównajcie, uklepcie i będzie ok. Byle szybko, ciasta też nie można długo dotykać i gnieść.

 

Nadzienie czekoladowo-migdałowe.

Czekolada – Gorzka czekolada 60-74%.

Migdały mielone – Polecam zmielić migdały samodzielnie, dzięki temu będą bardziej aromatyczne, tłustsze i nadzienie będzie wilgotne, zbite. Mąka migdałowa jest często sucha, odtłuszczona i mocniej chłonie wodę, przez co nadzienie może być sypkie. Możecie zmielić migdały ze skórką lub blanszowane. Ja użyłam ze skórką.

Amaretto – Dobrze dodać likier, ponieważ nada aromat. Od razu zaznaczę, że czuć je w cieście. Jeśli z jakiś powodów nie chcecie go dodawać, to jak najbardziej można je pominąć i nie dodawać w zamian żadnego płynu. Warto jednak do nadzienia dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego.

Czereśnie – 300-350 g czereśni przed obróbką. Nie dodawajcie więcej, aby nadzienie ładnie się kroiło i nie było zbyt wilgotne.

Cukier – Drobny cukier do wypieków, opcjonalnie może być cukier brązowy (także drobny).

Żółtka – Powinny być w temp. pokojowej. Opcjonalnie można użyć 2 całych jaj.

 

Dodatkowe wskazówki.

– Tatrę pieczemy w 190 stopniach w piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół. Nie pieczemy jej w termoobiegu.

50-55 minut wystarczy, aby tarta była upieczona. Po tym czasie nadzienie powinno urosnąć, a środek pozostać sprężysty.

– Jeśli boki tarty zbyt mocno się rumienią, to warto zabezpieczyć je folią aluminiową (położyć kilka wąskich kawałków na boki.

– Zaraz po upieczeniu tarta jest bardzo delikatna. Potrzebuje czasu, aby dobrze ostygnąć. Nie kroimy jej ciepłej, ani letniej. Kilka godzin (ok. 6) po upieczeniu to minimum. Nadzienie powinno zgęstnieć, zbić się nieco i nasiąknąć od owoców. Wtedy tarta kroi się idealnie. Polecam upiec ją dzień wcześniej, a przed podaniem ozdobić kremem i owocami.

Do upieczenia tarty wykorzystałam szklane naczynie do tarty o głębokości 5 cm i średnicy 25 cm (przy czym spód formy miał 23 cm).

tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami

Tarta czekoladowo-migdałowa z czereśniami- przechowywanie

Czekoladowo-migdałową tartę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można zostawić ją w formie i zabezpieczyć folią spożywczą lub (jeśli pieczona jest w formie z wyciąganym dnem) przenieść ją do szczelnego pojemnika.


Po ukrojeniu kawałka, warto zostawić go na talerzyku na ok. 20 minut, aby się ocieplił. Ciasto będzie delikatniejsze.

tarta migdałowa z czekoladą i czereśniami

Smacznego!

Przepis na tartę czekoladowo-migdałową z czereśniami:

tarta z czekoladą, migdałami i czereśniami

TARTA CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA Z CZEREŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Aromatyczna tarta z wilgotnym czekoladowo-migdałowym nadzieniem i czereśniami.
Przepis na głęboką (ok 4-5 cm) formę do tarty o średnicy 23-25 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 żółtka (zimne)
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:

  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g migdałów mielonych
  • 50 ml Amaretto
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 350 g czereśni

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 40 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 100-150 g czereśni
  • 1-2 łyżki wirków z gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
  • Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do tarty. Opcjonalnie można wylepić równo spód i boki.
  • Schować ciasto do lodówki na min. 40 minut.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie tarty

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra-dół).
  • Czereśnie umyć, osuszyć, oderwać ogonki i przekroić na połówki. Wyjąć pestki ze środka. Przygotowane czereśnie odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 4-5 minut), następnie ciągle miksując dodawać kolejno po żółtku. Gdy składniki się połączą, miksując wlewać wystudzoną czekoladę, po połączeniu dolać Amaretto i olejek. Zmiksować.
  • Do masy na małych obrotach wmiksować mielone migdały. Krótko, tylko do połączenia składników.
  • Czereśnie delikatnie wmieszać do masy i wyłożyć całość na schłodzony spód. Wyrównać.
  • Tartę piec ok. 50 -55 minut. Nadzienie powinno ładnie urosnąć, ale być sprężyste na środku.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tartę.
  • Posypać całość wiórkami czekolady i ozdobić czereśniami.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto kruche, czekolada, czekolada gorzka, czereśnie, krem z mascarpone, migdały, tarta

Zobacz także:

galette z nutellą i bananami
galette z nutellą i bananami
ciasto z budyniem i borówkami
ciasto z budyniem i borówkami
tarta czekoladowo-orzechowa
tarta czekoladowo-orzechowa
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x