Cofnij
tarta z czekoladą, migdałami i czereśniami

TARTA CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA Z CZEREŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Aromatyczna tarta z wilgotnym czekoladowo-migdałowym nadzieniem i czereśniami.
Przepis na głęboką (ok 4-5 cm) formę do tarty o średnicy 23-25 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 żółtka (zimne)
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:

  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 150 g migdałów mielonych
  • 50 ml Amaretto
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 350 g czereśni

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 40 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 100-150 g czereśni
  • 1-2 łyżki wirków z gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta kruchego

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
  • Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do tarty. Opcjonalnie można wylepić równo spód i boki.
  • Schować ciasto do lodówki na min. 40 minut.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie tarty

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra-dół).
  • Czereśnie umyć, osuszyć, oderwać ogonki i przekroić na połówki. Wyjąć pestki ze środka. Przygotowane czereśnie odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 4-5 minut), następnie ciągle miksując dodawać kolejno po żółtku. Gdy składniki się połączą, miksując wlewać wystudzoną czekoladę, po połączeniu dolać Amaretto i olejek. Zmiksować.
  • Do masy na małych obrotach wmiksować mielone migdały. Krótko, tylko do połączenia składników.
  • Czereśnie delikatnie wmieszać do masy i wyłożyć całość na schłodzony spód. Wyrównać.
  • Tartę piec ok. 50 -55 minut. Nadzienie powinno ładnie urosnąć, ale być sprężyste na środku.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tartę.
  • Posypać całość wiórkami czekolady i ozdobić czereśniami.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto kruche, czekolada, czekolada gorzka, czereśnie, krem z mascarpone, migdały, tarta