1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
2żółtka(zimne)
kilka kropli ekstraktu migdałowego(opcjonalnie)
Składniki na nadzienie:
150gcukru drobnego
150gczekolady gorzkiej
150gmasła(miękkiego)
4żółtka(w temp. pokojowej)
150gmigdałów mielonych
50mlAmaretto
kilka kropli ekstraktu migdałowego(opcjonalnie)
350gczereśni
Składniki na krem:
250mlśmietanki 30-36%(dobrze schłodzonej)
150gmascarpone(dobrze schłodzonego)
40gcukru pudru
Dodatkowo
100-150gczereśni
1-2łyżki wirków z gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta kruchego
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do tarty. Opcjonalnie można wylepić równo spód i boki.
Schować ciasto do lodówki na min. 40 minut.
Przygotowanie nadzienia i pieczenie tarty
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra-dół).
Czereśnie umyć, osuszyć, oderwać ogonki i przekroić na połówki. Wyjąć pestki ze środka. Przygotowane czereśnie odłożyć.
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 4-5 minut), następnie ciągle miksując dodawać kolejno po żółtku. Gdy składniki się połączą, miksując wlewać wystudzoną czekoladę, po połączeniu dolać Amaretto i olejek. Zmiksować.
Do masy na małych obrotach wmiksować mielone migdały. Krótko, tylko do połączenia składników.
Czereśnie delikatnie wmieszać do masy i wyłożyć całość na schłodzony spód. Wyrównać.
Tartę piec ok. 50 -55 minut. Nadzienie powinno ładnie urosnąć, ale być sprężyste na środku.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu z mascarpone
W misce ubić razem śmietankę, cukier puder i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tartę.
Posypać całość wiórkami czekolady i ozdobić czereśniami.
Słowo kluczowe amaretto, ciasto kruche, czekolada, czekolada gorzka, czereśnie, krem z mascarpone, migdały, tarta