Sernik na zimno z białą czekoladą
Lekki i puszysty sernik na zimno z białą czekoladą. A właściwie z dużą ilością białej czekolady. Na herbatnikowym spodzie mamy pyszną masę serową z białą czekoladą, jest polewa z białej czekolady i krem z białą czekoladą do dekoracji. No i małe, białe czekoladki. Sernik sam w sobie jest bardzo smaczny, odrobinę waniliowy i kremowy. Ładnie się prezentuje, ale w okresie letnim można podać go z garścią ulubionych owoców lub ułożyć je na wierzchu do dekoracji. Z łyżką kwaśnej konfitury z wiśni, czy porzeczki też będzie wyborny.

Sernik na zimno z białą czekoladą - wskazówki
Spód do sernika z białą czekoladą.
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Okruszki mieszamy z roztopionym masłem.
Po przygotowaniu masa powinna wyjść mokra, ale dość sypka. Trzeba wylepić nią spód formy. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką. Dociskamy mocno, porządnie ubity spód mniej się kruszy.
Masa serowa z białą czekoladą.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Krem z białej czekolady.
Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Przepis na tortownicę 18 cm.

Sernik na zimno z białą czekoladą - przechowywanie
Ten pyszny sernik na zimno najlepiej przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. Powinien pozostać w lodówce, będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na idealny sernik na zimno z białą czekoladą:

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA ZIMNO
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 80 g herbatników
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 40 g czekolady białej
- 20 g śmietanki 36%
Składniki na krem z białą czekoladą
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g białej czekolady
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
- Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
- W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier waniliowy.
- Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Sernik schować na noc do lodówki (12 godzin) lub chociaż na 6 godzin.
Przygotowanie kremu etap 1
- Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
- Masę schować do lodówki na 12 godzin (na noc). Musi się dobrze schłodzić.
Dekorowanie sernika
- Przygotowanie polewy. W małym garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną na kostki czekoladę Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.
- Ostudzoną polewę przelać do worka cukierniczego, odciąć koniec i udekorować sernik (najpierw zrobić kratkę, później drip). Sernik schować na 20 minut do lodówki, gdy polewa zastygnie przygotować krem.
- Przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić razem z mascarpone na puszysty, gęsty krem. Przenieść krem do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.