Cofnij
sernik na zimno z białą czekoladą przepis

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA ZIMNO

Joanna | Chocololo
Pyszny, lekki i delikatny sernik z dużą ilością białej czekolady.
Przepis na tortownicę 18cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 g herbatników
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady białej
  • 20 g śmietanki 36%

Składniki na krem z białą czekoladą

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier waniliowy.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Sernik schować na noc do lodówki (12 godzin) lub chociaż na 6 godzin.

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Masę schować do lodówki na 12 godzin (na noc). Musi się dobrze schłodzić.

Dekorowanie sernika

  • Przygotowanie polewy. W małym garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną na kostki czekoladę Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewę przelać do worka cukierniczego, odciąć koniec i udekorować sernik (najpierw zrobić kratkę, później drip). Sernik schować na 20 minut do lodówki, gdy polewa zastygnie przygotować krem.
  • Przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić razem z mascarpone na puszysty, gęsty krem. Przenieść krem do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe biała czekolada, krem z białą czekolada, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą