250gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gmascarpone(w temp. pokojowej)
200gczekolady białej
200mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
3łyżeczkiżelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
40gczekolady białej
20gśmietanki 36%
Składniki na krem z białą czekoladą
100mlśmietanki 36%
50gbiałej czekolady
50gmascarpone(dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski. Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić na 2 minuty i jeszcze ciepłe wymieszać z okruszkami.
Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spod był zbity. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania serowej masy czekoladowej.
Przygotowanie masy serowej
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier waniliowy.
Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać. Sernik schować na noc do lodówki (12 godzin) lub chociaż na 6 godzin.
Przygotowanie kremu etap 1
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Masę schować do lodówki na 12 godzin (na noc). Musi się dobrze schłodzić.
Dekorowanie sernika
Przygotowanie polewy. W małym garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną na kostki czekoladę Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną polewę przelać do worka cukierniczego, odciąć koniec i udekorować sernik (najpierw zrobić kratkę, później drip). Sernik schować na 20 minut do lodówki, gdy polewa zastygnie przygotować krem.
Przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubić razem z mascarpone na puszysty, gęsty krem. Przenieść krem do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe biała czekolada, krem z białą czekolada, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą