Malinowe ciasteczka z czekoladą

Malinowe ciasteczka z czekoladą

Cudownie malinowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo aromatyczne, pięknie pachną malinami. Do ciasteczek dodałam budyń malinowy i maliny liofilizowane. Dodają ekstra smaku i co ważne, nie puszczą wody podczas pieczenia tak jak zwykłe maliny. Dzięki temu ciasteczka zachowują swoją przyjemną, kruchą konsystencję. Napakowane są sporą ilością sporych kawałków gorzkiej i mlecznej czekolady. To przepyszne malinowe ciasteczka z czekoladą. Są szybkie do przygotowania, ciasto nie wymaga chłodzenia, tylko jajko musi być w temperaturze pokojowej, ale szybko to załatwicie wkładając je do gorącej wody. Koniecznie sprawdźcie ten przepis bo warto.
malinowe ciasteczka z czekoladą

Malinowe ciasteczka z czekoladą - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania malinowych ciasteczek:

Masło – Prawdziwe masło 82-83% tłuszczu, nie margaryna.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć je wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Wykorzystałam mąkę pszenną tortową, ale można zamienić ją na orkiszową typ 700.

Budyń – Malinowy budyń bez dodatku cukru. Opakowanie powinno mieć ok. 40 gram.

Cukier – Drobny, biały cukier. Opcjonalnie może być cukier puder.

Cukier waniliowy – Cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy. Można zamiast niego dodać np. kilka kropel ekstraktu waniliowego, a do ciasta dać 15 g cukru więcej.

Czekolada – Gorzka czekolada 60-80% i mleczna. Warto pomieszać obie, ale jeśli macie ochotę, to można użyć samej gorzkiej. Z samą mleczną czekoladą ciastka mogą by zbyt słodkie.

Maliny liofilizowane – Czyli suszone w specjalny sposób. Do ciasteczek wystarczy tylko 10 gram malin liofilizowanych. Zwykłe maliny puszczą sok i ciastka będą mieć inną konsystencję. Można opcjonalnie wcisnąć na wierzch po malinie przed pieczeniem.

Liofilizowanych malin nie wciskajcie w ciastka przed pieczeniem bo się przypalą. Wciskamy je w gorące, jeszcze miękkie ciasteczka.

Pieczenie ciasteczek.

Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi bo trochę rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią ok. 11-13 minut.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml i średnicy 2,5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

przygotowanie ciasteczek malinowych z czekoladą

Malinowe ciasteczka z czekoladą - przechowywanie

Ciasteczka malinowe przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 4 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka (lub tyle ile chcecie, ale potem lepiej je rozmrozić). Mrozić do 3 miesięcy.

malinowe ciasteczka z czekoladą

Smacznego!

Przepis na malinowe ciasteczka z kawałkami czekolady:

malinowe ciasteczka z czekoladą

MALINOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Cudownie malinowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu malinowego (40 g)
  • 120 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 160 g czekolady (80 g czekolady gorzkiej i 80 g czekolady mlecznej)
  • 10 g malin liofilizowanych
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 paski gorzkiej czekolady (pokrojone na kwałki)
  • kilka malin liofilizowanych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do miski i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę pokroić na średnie kawałki, maliny trochę pokruszyć i odłożyć wszystko.
  • W misce wymieszać mąkę, budyń malinowy i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać, następnie przesiać mąkę z budyniem i proszkiem, znów wymieszać.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie kawałki czekolady i maliny.
  • Na blaszkę wykładać w sporych odstępach (łyżką lub małą gałkownicą do lodów) porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Można je lekko spłaszczyć. Na wierzchu powciskać kawałki czekolady.
  • Ciasteczka piec ok. 11-13 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika powciskać w gorące ciastka kawałki malin. Po 1-2 minutach przenieść ciastka na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe budyń, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo