Malinowe ciasteczka z czekoladą
Cudownie malinowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady. Po upieczeniu są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo aromatyczne, pięknie pachną malinami. Do ciasteczek dodałam budyń malinowy i maliny liofilizowane. Dodają ekstra smaku i co ważne, nie puszczą wody podczas pieczenia tak jak zwykłe maliny. Dzięki temu ciasteczka zachowują swoją przyjemną, kruchą konsystencję. Napakowane są sporą ilością sporych kawałków gorzkiej i mlecznej czekolady. To przepyszne malinowe ciasteczka z czekoladą. Są szybkie do przygotowania, ciasto nie wymaga chłodzenia, tylko jajko musi być w temperaturze pokojowej, ale szybko to załatwicie wkładając je do gorącej wody. Koniecznie sprawdźcie ten przepis bo warto.
Malinowe ciasteczka z czekoladą - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania malinowych ciasteczek:
Masło – Prawdziwe masło 82-83% tłuszczu, nie margaryna.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć je wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Wykorzystałam mąkę pszenną tortową, ale można zamienić ją na orkiszową typ 700.
Budyń – Malinowy budyń bez dodatku cukru. Opakowanie powinno mieć ok. 40 gram.
Cukier – Drobny, biały cukier. Opcjonalnie może być cukier puder.
Cukier waniliowy – Cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy. Można zamiast niego dodać np. kilka kropel ekstraktu waniliowego, a do ciasta dać 15 g cukru więcej.
Czekolada – Gorzka czekolada 60-80% i mleczna. Warto pomieszać obie, ale jeśli macie ochotę, to można użyć samej gorzkiej. Z samą mleczną czekoladą ciastka mogą by zbyt słodkie.
Maliny liofilizowane – Czyli suszone w specjalny sposób. Do ciasteczek wystarczy tylko 10 gram malin liofilizowanych. Zwykłe maliny puszczą sok i ciastka będą mieć inną konsystencję. Można opcjonalnie wcisnąć na wierzch po malinie przed pieczeniem.
Liofilizowanych malin nie wciskajcie w ciastka przed pieczeniem bo się przypalą. Wciskamy je w gorące, jeszcze miękkie ciasteczka.
Pieczenie ciasteczek.
Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi bo trochę rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią ok. 11-13 minut.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml i średnicy 2,5cm. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Malinowe ciasteczka z czekoladą - przechowywanie
Ciasteczka malinowe przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 4 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka (lub tyle ile chcecie, ale potem lepiej je rozmrozić). Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
Przepis na malinowe ciasteczka z kawałkami czekolady:
MALINOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 160 g mąki pszennej
- 1 op. budyniu malinowego (40 g)
- 120 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 110 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 160 g czekolady (80 g czekolady gorzkiej i 80 g czekolady mlecznej)
- 10 g malin liofilizowanych
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 paski gorzkiej czekolady (pokrojone na kwałki)
- kilka malin liofilizowanych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do miski i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
- Czekoladę pokroić na średnie kawałki, maliny trochę pokruszyć i odłożyć wszystko.
- W misce wymieszać mąkę, budyń malinowy i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać, następnie przesiać mąkę z budyniem i proszkiem, znów wymieszać.
- Do ciasta wmieszać delikatnie kawałki czekolady i maliny.
- Na blaszkę wykładać w sporych odstępach (łyżką lub małą gałkownicą do lodów) porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Można je lekko spłaszczyć. Na wierzchu powciskać kawałki czekolady.
- Ciasteczka piec ok. 11-13 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika powciskać w gorące ciastka kawałki malin. Po 1-2 minutach przenieść ciastka na kratkę do studzenia.