Cofnij
malinowe ciasteczka z czekoladą

MALINOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Cudownie malinowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu malinowego (40 g)
  • 120 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 160 g czekolady (80 g czekolady gorzkiej i 80 g czekolady mlecznej)
  • 10 g malin liofilizowanych
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 paski gorzkiej czekolady (pokrojone na kwałki)
  • kilka malin liofilizowanych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do miski i odłożyć do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę pokroić na średnie kawałki, maliny trochę pokruszyć i odłożyć wszystko.
  • W misce wymieszać mąkę, budyń malinowy i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do masła wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać, następnie przesiać mąkę z budyniem i proszkiem, znów wymieszać.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie kawałki czekolady i maliny.
  • Na blaszkę wykładać w sporych odstępach (łyżką lub małą gałkownicą do lodów) porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Można je lekko spłaszczyć. Na wierzchu powciskać kawałki czekolady.
  • Ciasteczka piec ok. 11-13 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika powciskać w gorące ciastka kawałki malin. Po 1-2 minutach przenieść ciastka na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe budyń, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna