Krem Oreo (do tortu)

Krem Oreo (do tortu)

Puszysty i lekki krem Oreo do tortu. Prosty do przygotowania krem ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciasteczek Oreo. Bardzo dobry i fajnie komponujący się z czekoladowymi tortami. Będą do niego pasować także kremy i musy owocowe, a więcej pomysłów na łączenie tego kremu znajdziecie dalej we wskazówkach. Ja przygotowałam go do tortu Oreo, który wyszedł rewelacyjnie. Nie mogę się doczekać, kiedy jeszcze uda mi się go wykorzystać do jakiegoś tortu. Pomysłów mam dużo, więc obserwujcie nowe wpisy. Krem Oreo już wcześniej przygotowywałam do mini serniczków na Halloween i do sernika dyniowego. Przepycha!
przygotowanie kremu Oreo do tortu

Krem Oreo (do tortu) - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do kremu Oreo?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.  Powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej kupić śmietankę dzień wcześniej, niech spędzi w lodówce chociaż 12 godzin.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka, czyli 12 godzin.

Ciasteczka Oreo – Wykorzystałam oryginalne ciastka, nie wiem jak krem wyjdzie zamiennikami, choć podejrzewam, że powinno być ok.

Cukier – Koniecznie cukier puder. Można dodać pół opakowania cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią, aby uzyskać waniliowy smak.

Jeśli macie ochotę, można do kremu dodać ziarenka z laski wanilii. Dodajemy je do mascarpone i chwilę miksujemy przed dodaniem śmietanki. Nada się także ekstrakt lub pasta waniliowa.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty i mniej stabilny, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 100 gram.

 

Przygotowanie śmietankowego kremu Oreo i wskazówki.

  1. Najpierw kruszymy/kroimy ciasteczka na małe kawałki. Nie na okruszki, tylko na drobne kawałki, mogą gdzieniegdzie być też większe sztuki.
  2. Następnie krótko miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dosłownie kilka sekund. Jeśli dodajemy ziarna wanilii lub pastę waniliową, to miksujemy je razem  mascarpone.
  3. Następnie do mascarpone wlewamy śmietankę. Ubijamy ok. 2 minuty. Ja ubijam na wysokich obrotach, a gdy krem zaczyna widocznie gęstnieć, zmniejszam je, żeby mieć większą kontrolę i niczego nie przebić.
  4. Do kremu wsypujemy ciastka i delikatnie, szpatułką je mieszamy. Nie mieszajcie zbyt długo, żeby krem się nie zwarzył.

Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ubijamy do momentu, gdy widać już wyraźne ślady po mieszadle.

Po dodaniu ciastek mieszamy krem krótko, ponieważ długie mieszanie i same ciasteczka mogą powodować warzenie.

krem Oreo do tortu

Dodatkowe informacje:

Przygotowany krem Oreo wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-,7 cm wysokości.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego śmietankowego kremu z Oreo, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce). Wykorzystujemy go od razu.

– Można nałożyć na niego lub pod odrobinę frużeliny lub cienką warstwę dżemu/konfitury.

 

Do kremu Oreo pasują:

– kawa – kremy i musy kawowe i kawowe nasączenie

– owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, brzoskwinie z puszki, banany)

– żelki owocowe z wymienionych wyżej owoców

musy i kremy z wymienionych wyżej owoców np. mus malinowy

– czekolada – kremy i musy czekoladowe

– orzechy – laskowe, masło orzechowe i kremy i musy z masła orzechowego

– karmel, kajmak i krówki np. krem krówkowy

– kokos np. mus kokosowy

 

Do czego jeszcze można wykorzystać krem Oreo?

To pyszny krem, który sprawdzi się nie tylko do tortów. Z większymi kawałkami ciastek nie nadaje się do dekoracji, ponieważ może zatykać tylki, ale można wykorzystać także go do:

Babeczek i mini serniczków.

Ciast, tart, serników. Można podawać z nim ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch).

Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie np. czekoladowy z łyżką kremu. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.

krem Oreo do tortu

Przepis na krem Oreo do tortu:

krem Oreo do tortu

KREM OREO (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Puszysty krem Oreo do tortu. Krem z mascarpone i kawałkami ciasteczek Oreo.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 25 g cukru pudru
  • 10 ciastek Oreo (ok. 110 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciastka pokroić na drobne kawałki. Odłożyć.
  • W misce chwilę zmiskować (kilka sekund; tylko do połączenia składników) mascarpone z cukrem pudrem i dolać śmietankę. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Ubijanie zajmie ok. 2 minuty.
  • Do kremu wsypać ciastka i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki.
  • Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem Oreo z mascarpone wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-1,7 cm wysokości .
Słowo kluczowe krem, krem do tortu, krem Oreo, krem Oreo do tortu, krem z mascarpone, mascarpone

Zobacz także:

krem z mascarpone (do tortów i deserów)
krem z mascarpone (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem z białą czekoladą
krem z białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo