Cofnij

KREM OREO (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Puszysty krem Oreo do tortu. Krem z mascarpone i kawałkami ciasteczek Oreo.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 25 g cukru pudru
  • 10 ciastek Oreo (ok. 110 g)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciastka pokroić na drobne kawałki. Odłożyć.
  • W misce chwilę zmiskować (kilka sekund; tylko do połączenia składników) mascarpone z cukrem pudrem i dolać śmietankę. Ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu. Ubijanie zajmie ok. 2 minuty.
  • Do kremu wsypać ciastka i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki.
  • Krem wykorzystać od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem Oreo z mascarpone wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5-1,7 cm wysokości .
Słowo kluczowe krem, krem do tortu, krem Oreo, krem Oreo do tortu, krem z mascarpone, mascarpone