Ciasto Metrowiec to klasyka wśród ciast. Sama się dziwię, że tak długo nie pojawiał się na blogu. Jednak nic straconego! Jest i można go śmiało przygotowywać. Metrowiec to pyszne ciasto, …
Krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)
Pyszny, wegański krem do wyjadania łyżeczką. Chociaż nada się także do naleśników, gofrów, tostów, chałki i co tam jeszcze wpadnie do głowy. Krem czekoladowo-orzechowy składa się z zaledwie 4 składników …
Czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)
Gofry superchrupkie, bezglutenowe i pysznie kakaowe. Przygotowałam je z bezglutenowych płatków owsianych i mąki kukurydzianej. Takie gofry są idealne na śniadanie. Można je podać z jogurtem, serkiem waniliowym i owocami. …
Chocotorta – argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
Ciasto Chocotorta to deser argentyński, bardzo popularny i często przygotowywany w tym kraju. Ponoć najczęściej przygotowuje się go w domach na przyjęcia urodzinowe. To ciasto bez pieczenia, składające się z …
Maślane i kruche herbatniki kakaowe, które można podać jako samodzielne ciasteczka lub wykorzystać do różnych deserów. Ciasto jest plastyczne, można wycinać z niego dowolne kształty. Wybrałam kwadraty, żeby można je …
Babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
Małe babeczki, które łączą w sobie wiele smaków. Słodkie, ale przełamane słonym popcornem. Pyszne. Same babeczki brownie są bardzo czekoladowe, błyszczące i z popękana skórką. Nie wolno piec ich zbyt …
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem
Czekoladowe, delikatnie kruche ciasteczka nadziewane marcepanem. Ciasteczka mają piękny aromat migdałów i nutę cynamonu. Rosną okrągłe i równe. Zanurzone w białej czekoladzie i posypane pokruszoną, świąteczną, cukrową laską wyglądają uroczo. …
Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem
Puszysty i kremowy sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem, który skradnie Wam serca. Spód jest przygotowany z ciastek korzennych, orzechów włoskich i kakao. Kruchy i aromatyczny. Do tego czekoladowa masa …