Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą. Tarta jest naprawdę słodka, w sam raz do mocnej kawy. W taką pogodę ten zestaw sprawdzi się rewelacyjnie.
Składniki na ciasto (forma prostokątna 35×11 cm, lub okrągła 23-24 cm):
– 150 g mielonych migdałów
– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g masła
– 40 g cukru pudru
– jajko
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 250 g serka mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
– 100 g czekolady mlecznej
– 100 g czekolady gorzkiej
Składniki na wierzch:
– 2 brzoskwinie
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka cukru
Przygotowanie spodu:
Do dużej miski wsypać migdały, mąkę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem aż powstanie kruszonka. Następnie wbić jajko i wyrobić ciasto, schłodzić je w lodówce przez 30-60 min.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą. Wylepić formę schłodzonym ciastem i wyrównać. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zmrożony spód obsypać lekko mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch kulki ceramiczne (ew. ryż, fasolę) aby dociążyć ciasto. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć dociążenie i piec jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia. Dobrze wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć. Muszą się dobrze wystudzić, ale żeby pozostały płynne. W misce zmiksować mascarpone, miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej żeby krem się nie zważył.
Krem wyłożyć na spód tarty, wyrównać wierzch i wsadzić do lodówki.
Przygotowanie brzoskwiń:
W tym czasie umyć i osuszyć brzoskwinie, pokroić je w cząstki. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła i cukru. Nie mieszać, poczekać aż cukier lekko się rozpuści i poruczać patelnią aby rozprowadzić go po całej powierzchni. Ułożyć brzoskwinie na patelni i smażyć z każdej strony po ok. 4 minuty.
Wystudzone brzoskwinie ułożyć na kremie. Schładzać w lodówce najlepiej przez noc, wtedy krem stwardnieje, ale prawdę mówiąc można kroić już po 2 godzinach.
Smacznego!