Tarta z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami

Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą. Tarta jest naprawdę słodka, w sam raz do mocnej kawy. W taką pogodę ten zestaw sprawdzi się rewelacyjnie.
Składniki na ciasto (forma prostokątna 35×11 cm, lub okrągła 23-24 cm):

– 150 g mielonych migdałów

– 100 g mąki kukurydzianej

– 100 g masła

– 40 g cukru pudru

– jajko

– szczypta soli

Składniki na krem:

– 250 g serka mascarpone ( w temperaturze pokojowej)

– 100 g czekolady mlecznej

– 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na wierzch:

– 2 brzoskwinie

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka cukru

Przygotowanie spodu:

Do dużej miski wsypać migdały, mąkę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem aż powstanie kruszonka. Następnie wbić jajko i wyrobić  ciasto, schłodzić je w lodówce przez 30-60 min.

Formę wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą. Wylepić formę schłodzonym ciastem i wyrównać. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zmrożony spód obsypać lekko mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch kulki ceramiczne (ew. ryż, fasolę) aby dociążyć ciasto. Piec 15 minut, po tym czasie zdjąć dociążenie i piec jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia. Dobrze wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć. Muszą się dobrze wystudzić, ale żeby pozostały płynne. W misce zmiksować mascarpone, miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej żeby krem się nie zważył.

Krem wyłożyć na spód tarty, wyrównać wierzch i wsadzić do lodówki.

Przygotowanie brzoskwiń:

W tym czasie umyć i osuszyć brzoskwinie, pokroić je w cząstki. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła i cukru. Nie mieszać, poczekać aż cukier lekko się rozpuści i poruczać patelnią aby rozprowadzić go po całej powierzchni. Ułożyć brzoskwinie na patelni i smażyć z każdej strony po ok. 4 minuty.

Wystudzone brzoskwinie ułożyć na kremie. Schładzać w lodówce najlepiej przez noc, wtedy krem stwardnieje, ale prawdę mówiąc można kroić już po 2 godzinach.

Smacznego!

tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1
tarta z czekoladą i karmelizowanymi brzoskwiniami 1

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo