Mus malinowy (do tortu)

Malinowy mus do tortu - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do musu malinowego?

Maliny Świeże lub mrożone. Jeśli wykorzystujecie mrożone maliny, trzeba je rozmrozić i dopiero zblendować i przetrzeć przez sito. Opcjonalnie można także podgrzać razem mrożone maliny z cukrem i gdy się zagotują, rozpadną, to wtedy je ostudzić i przetrzeć przez sitko.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% mus będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość żelatyny o pół łyżeczki.

Żelatyna – Zwykła, uniwersalna żelatyna w proszku.

 

Przygotowanie musu malinowego i wskazówki.

  1. Maliny blendujemy, przecieramy do garnuszka przez sitko i dodajemy cukier. Mieszamy całość i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Żelatynę trzeba zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Musi sobie poleżeć, nie przyspieszamy tego procesu.
  3. Gdy maliny lekko ostygną trzeba podgrzać żelatynę i gorącą dodajemy do malin. Pozostawiamy do ostudzenia. Całość powinna być w temp. pokojowej (odczuwalnie lekko chłodna). Zbyt ciepła zwarzy śmietankę.
  4. Schłodzoną śmietankę trzeba ubić na gęsty i puszysty krem, ale nie na sztywno i wmieszać delikatnie do malin. Taką śmietankę ciężko wmieszać i jest duże prawdopodobieństwo, że mus się zwarzy.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

mus malinowy do tortu

Dodatkowe informacje:

 – Przygotowany mus malinowy  wystarczy do przełożenia 1 warstwy biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Warstwa musu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.

– Jeśli do tortu chcecie przygotować więcej warstw musu malinowego, trzeba odpowiednio zwiększyć składniki.

Musu malinowego trzeba użyć od razu. Nie można go odkładać na potem. Najlepiej przygotować sobie blaty ciasta lub biszkoptu wcześniej, a pierwszy już mieć zapięty w rant na podkładce.

– Tort z musem składamy w rancie (może być zabezpieczony folią rantową). Mus jest dość płynny i chociaż nie powinien wypłynąć z tortownicy, to może wylać się za biszkopt. Jeśli nie macie rantu to można złożyć tort w tortownicy (o średnicy ciasta/biszkoptu; tej, w której go piekliście) wyłożonej folią rantową lub papierem, pamiętając, że ciasto lubi się nieco skurczyć podczas pieczenia i nie będzie idealnie pasować do tortownicy. Czasem jest ok, ale innym razem można dać 2 warstwy papieru do pieczenia lub folii, żeby te 1-2 mm szczeliny wypełnić.

– Tak jak w torcie z malinami i musem z białej czekolady, można dodać do musu maliny, ale nie tylko. Będą pasować także jagody, borówki lub porzeczka.

– Owoce muszą być umyte i dokładnie osuszone.

– Można między warstwę musu dać żelkę owocową.

mus malinowy do tortu
mus malinowy do tortu

Przepis na mus malinowy:

mus malinowy do tortu

MUS MALINOWY DO TORTU

Puszysty mus malinowy do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 220 g malin
  • 35 g cukru
  • 175 ml śmietanki 36%
  • łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Maliny zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
  • Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
  • Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto/biszkopt/do pucharków.

WSKAZÓWKI

Przygotowany mus malinowy wystarczy do przełożenia 1 warstwy biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Warstwa musu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.
Słowo kluczowe maliny, mus do tortu, mus malinowy, tort

Zobacz także:

mus z białej czekolady do tortu
mus z białej czekolady do tortu
mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowy do tortu
mus czekoladowo-kawowy (do tortu)
mus czekoladowo-kawowy (do tortu)
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Bożena 31 lipca 2024 - 07:59

Smakowicie wygląda ten krem ☺️
Robię na mascarpone, a chciałabym zrobić na śmietance, bo na pewno jest delikatniejszy.
Czy ten krem jest stabilny do tortu?

Reply
Joanna | Chocololo 31 lipca 2024 - 09:57

Bardzo dziękuję 🙂 To jest mus, krem ma inną konsystencję i bardziej „swobodny” w użyciu. Mus konkretnie wylewamy na blaty biszkoptu/ciasta w rancie i uzyskuje docelową konsystencję po schłodzeniu. Mus jest stabilny. Wszystkie informacje są we wpisie 😉 Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo