Maliny zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto/biszkopt/do pucharków.
WSKAZÓWKI
Przygotowany mus malinowy wystarczy do przełożenia 1 warstwy biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Warstwa musu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.
Słowo kluczowe maliny, mus do tortu, mus malinowy, tort