Cofnij
mus malinowy do tortu

MUS MALINOWY DO TORTU

Puszysty mus malinowy do tortów i deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 220 g malin
  • 35 g cukru
  • 175 ml śmietanki 36%
  • łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Maliny zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
  • Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
  • Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto/biszkopt/do pucharków.

WSKAZÓWKI

Przygotowany mus malinowy wystarczy do przełożenia 1 warstwy biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Warstwa musu będzie mieć ok. 1,3-1,4 cm wysokości.
Słowo kluczowe maliny, mus do tortu, mus malinowy, tort