• 0

    Brak produktów w koszyku.

Milka czekolada biała (recenzja)

Recenzja białej czekolady Milka

Produkt: Milka Czekolada biała

Zawartość kakao: –

Cena: 5,29 zł (w sklepie osiedlowym), ceny wahają się między 5-9 zł

Waga: 90 g

Gdzie kupić: ogólnodostępna w sklepach, znajdziecie ją też w sklepach: Lidl, Żabka, Biedronka, Kaufland, także na Allegro

Data testowania: 09.2025

Biała czekolada Milka to kolejna czekolada, która została przeze mnie przetestowana w wielu przepisach. Od serników po kremy i musy. Zapakowana w charakterystyczne fioletowe opakowanie z fioletową krówką. W środku znalazła się tabliczka z płaskimi kawałkami czekolady i wzorkiem. Szkoda, że nie jest wytłoczone logo Milki.

skład czekolady białej milka

Skład czekolady białej Milka:

cukier, tłuszcz kakaowy odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgator (lecytyny sojowe), aromat

tabliczka białej czekolady milka

Smak i zapach:

Delikatny, waniliowo-słodki zapach, odrobinę budyniowy. Kostka szybko zaczyna rozpuszczać się na podniebieniu. Czuć lekką, cukrową chropowatość. Jest mocno słodka, w smaku również przypomina waniliowy budyń, nawet trochę mleko skondensowane. Aromat waniliowy jest wyczuwalny, ale mało w nim charakteru. Przez to, oraz przez nadmiar słodyczy, która lekko drapie w gardło, czekolada jest mdła.

Do czego wykorzystać?

Można ją wykorzystać do wszystkich przepisów z bloga, w których znalazła się biała czekolada. Mimo że jest mdła i mega słodka, to w deserach nadaje fajnego, waniliowego smaku. Możecie wykorzystać ją do serników z białą czekoladą do musów i kremów. Kremy z nią (ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu) mogą się nieco szybciej topić i być bardziej luźne, więc praca z nimi raczej powinna być szybsza, żeby nie straciły konsystencji. W lodówce natomiast ładnie tężeją.

W teście ciasteczka wypadła w porządku. Ciastko choć jest tłustsze i mega słodkie, to ma przyjemny karmelowy posmak. Biała czekolada fajnie się przypieka i ładnie trzyma kształt. Sprawia, że ciastko rozpływa się mocniej na blaszce, więc używajcie jej w ciastkach z mniejszą ilością cukru lub mieszajcie z gorzką w równych proporcjach.

Poniżej test ciasteczka.

test ciasteczka z czekoladą białą milka

Podsumowując:

Biała czekolada Milka ogólnie nie zachwyca. Przede wszystkim jest przesłodzona i mdła. Dla mnie do jedzenia solo jest zbyt słodka i drapiąca. W deserach się sprawdzi. Szczególnie w sernikach i musach. Nie polecam ich dodatkowo dosładzać. Plusem jest jej budyniowo-waniliowy aromat. Dobrze rozpuszcza się w śmietance. Nie jest to jednak moja ulubiona biała czekolada i nie jest pierwszym wyborem. Lepiej sprawdza się Fin Carre z Lidla. Jeśli jednak Wam odpowiada, to w przepisach będzie ok.

5/10

kostki czekolady białej milka

Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x