• 0

    Brak produktów w koszyku.

Lindt Czekolada gorzka 85% (recenzja)

Recenzja czekolady gorzkiej 85% Lindt:

Produkt: Lindt Czekolada gorzka 85%

Zawartość kakao: min. 85%

Cena: 14,99 zł (w Rossmann), cena producenta: 22 zł

Waga: 100 g

Gdzie kupić: Rossmann, sklepy Lindt, sklepy online np. Lindt, Allegro

Data testowania: 08.2025

Linia Lintd Exellence to seria czekolad premium, stworzona z najlepszego kakao, o aksamitnej konsystencji i unikalnym smaku… Przynajmniej tak twierdzi producent! Ale ja musiałam sprawdzić sama, czy faktycznie ma rację. Przyznam się od razu, że czekoladę 70% testowałam w różnych przepisach. Wpis o niej na pewno kiedyś się pojawi, ale teraz zajmiemy się tabliczką mocno czekoladową, zawiera 85% kakao więc musi być moc. Fajne, tekturowe opakowanie o ładnej szacie graficznej. Są też eleganckie złocenia, a bez tego nie ma wyrobów premium. Nie no, żartuję oczywiście 😉

Skład czekolady gorzkiej 85% Lindt

Skład czekolady gorzkiej 85% Lindt:

miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy Demerara, wanilia

tabliczka Lindt czekolada gorzka 85%

Jak zapach i smak?

Piękny zapach wanilii i kakao, nawet z lekką nutą kokosa. Tabliczka ma ciemny, ziemisty kolor.  Jest aksamitna w dotyku. Przy łamaniu słychać ładny trzask. Czekolada wolno rozpuszcza się na podniebieniu. Od razu czuć gorycz i łagodną kwaskowość. Jest gładka, ale odrobinę czuć chropowatość kakao. To czekolada mało słodka, wytrawna, cierpka o głębokim smaku i gęstej konsystencji. Gęstej, treściwej ale mazistej i zapychającej. To niestety dla mnie jest minus.

Do czego wykorzystać?

Jeśli nie jesteście wielbicielami takich gorzkich i wytrawnych czekolad, to jest prawdopodobieństwo, że schowacie ją gdzieś w szafce. Ale warto ją wykorzystać do deserów, bo będą z nią mega czekoladowe.

Trzeba pamiętać, że jest to czekolada, która „zabierze” z ciast nieco wilgoci, więc nada się najlepiej do przepisów z większą ilością tłuszczu i cukru. Brownie, czekoladowe ciasta bezmączne, ale np. w ciasteczkach brownie lepiej ¼ zastąpić mleczną. Kremy i musy też będą bardzo czekoladowe, choć gęstsze, cięższe i mocniej stężeją. Do polew (ganache- śmietanka+czekolada) polecam mieszać ją z mleczną.

W ciasteczkach (chocolate chip cookies) solo wypada słabiej. Choć trzyma kształt, to rozpuszcza się w środku, ciastka stają się gliniaste, zbyt wytrawne. Są też bardziej zwarte i nie rosną wszerz tak, jak powinny. Warto dodać jej tylko trochę np. 1/3. Wtedy będzie idealnie.

Poniżej test ciasteczka.

test z czekoladą gorzką 85% Lindt

Podsumowując:

Czekolada ma dobry skład, dodano też prawdziwą wanilię. Wielbiciele wytrawnych, cierpkich i naprawdę mocno kakaowych czekolad powinni być zadowoleni. To dobrej jakości czekolada, czuć to od pierwszej kostki. Aromatyczna, treściwa i smaczna. Można wykorzystać ją w czekoladowej kuchni do ciast, brownie, kremów i musów. Jest lekko pudrowa, więc tak jak napisałam wcześniej – sprawdzi się do przepisów słodkich, ze sporą ilością tłuszczu. Można ją też dodać na wierzch do fit owsianki, najlepiej pieczonej z tego przepisu.

8/10

kostki gorzkiej czekolady Lindt 85%

Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x