• 0

    Brak produktów w koszyku.

Wedel Czekolada klasyczna gorzka 64% (recenzja)

Recenzja czekolady gorzkiej 64% Wedla

Produkt: Wedel Czekolada gorzka 64%

Zawartość kakao: min. 64%

Cena: 7,59 zł (w sklepie osiedlowym), ceny wahają się między 7-12 zł

Waga: 90 g

Gdzie kupić: ogólnodostępna w sklepach, znajdziecie ją też w sklepach: Lidl, Żabka, Biedronka, Kaufland, także na Allegro

Data testowania: 08.2025

Jak w czekoladowych wypiekach sprawdzi się gorzka czekolada 64% Wedla? Sprawdźcie w dalszej części wpisu. Smak czekolad Wedel jest dość charakterystyczny, czuć kakao. Producent podkreśla, że pochodzi ono z Ghany. Czy to sprawia, że czekolada jest dobra, czy warto ją kupić?

Skład czekolady gorzkiej 64% Wedel

Skład czekolady gorzkiej 64% Wedel:

Miazga kakaowa, Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Tłuszcz kakaowy, Emulgatory (lecytyny sojowe, E476*), Aromat.

*E476 – „Polirycynooleinian poliglicerolu, organiczny związek chemiczny, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z glicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie w przemyśle spożywczym do łatwiejszego, lepszego i trwalszego mieszania składników, zwłaszcza przy produkcji czekolady i wyrobów czekoladopodobnych”.  Źródło informacji i cytat: Wikipedia.

tabliczka gorzkiej czekolady 64% wedla

Jak smak i reszta?

Bardzo delikatny zapach kakao, łagodny trzask podczas łamania. Czekolada wolno rozpuszcza się na podniebieniu. Jest gładka, ale nie aksamitna. Umiarkowanie gorzka i cierpka. Czuć charakterystyczny dla czekolad Wedel smak kakao. To nie jest tłusta czekolada. Jest pudrowa, z mocnym akcentem kakao. Mam jednak wrażenie, że kiedyś mocniej wyczuwalnym aromatem. Słodka, ale nie przesłodzona, wpadająca raczej w czekoladę deserową. Można skubnąć sobie pasek do kawy.

Do czego wykorzystać?

Do ciast czekoladowych, brownie, serników, muffinek, polew, musów i kremów. Także do ciasteczek.

Muszę jednak zaznaczyć, że czekolada nie jest tłusta. Jest mocno pudrowa. Rozpuszcza się w śmietance wolno i  czasem nie do końca. Pozostawia takie drobne czekoladowe oczka. O ile w polewie tego nie zauważycie, to w przypadku kremu czekoladowego do tortu już tak. Warto więc zblendować ją na gładko.

Czekolady Wedla 64% i 80% wykorzystane w kremach i musach sprawiają (w moim odczuciu), że te są gęstsze i bardziej stabilne. Kremy można ubijać krócej, mogą być też gęstsze po schłodzeniu w lodówce.   

W ciasteczku kawałki nie topią się mocno, na wierzchu również widać pełen kształt kostki czekolady. Spokojnie można dodać kawałki do ciastek i na wierzch bez ryzyka, że rozleją się po blaszcze.

Ta czekolada będzie też dobra do ciastek brownie.

Poniżej test ciasteczka.

test ciasteczka z czekoladą gorzką 64% od Wedla

Podsumowując:

Skład czekolady ogólnie byłby dobry, ale to E nie jest niezbędne. Nie wiadomo też jaki aromat wykorzystano 🙂 Lista jest jednak krótka. To uniwersalna czekolada, którą czasem można zjeść solo lub wykorzystać do wszelkich wypieków. Mam ochotę dać jej 6 punktów, bo nie jest to moja ulubiona gorzka czekolada. I wiem, że są lepsze. Ma jednak wiele zalet i szerokie zastosowanie. Jest też smaczna, a wypieki i kremy są z nią dobre, mocno czekoladowe. Do tego ją polecam i stąd ocena.

Ocena: 7/10 (ale takie naciągane:))

Kostki klasycznej gorzkie czekolady 64% Wedla

Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x