Uwielbiasz piec, ale Twoja forma ma inny rozmiar niż w przepisie? Poniżej znajdziesz prosty i praktyczny przelicznik foremek, z którym szybko obliczysz składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych przepisów. Dzięki niemu będziesz wiedzieć, o ile zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników do wybranej przez siebie formy lub tortownicy.
Jak korzystać z przelicznika?
- Wybierz kształt formy: prostokątna, czy okrągła.
- Wpisz wymiary formy podanej w przepisie, który chcesz przeliczyć. Następnie podaj kształt i wymiary formy, na którą chcesz przeliczyć składniki.
- Kliknij przycisk „przelicz”. Pojawi się współczynnik przez który należy pomnożyć składniki z przepisu i pole, aby je wpisać.
- Wpisz lub wklej skopiowane składniki z przepisu i kliknij przycisk „przelicz składniki”. Pojawi się odpowiednio przeliczona lista składników.

🍫 PRZELICZNIK FOREMEK

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
🧁 Jak działa przelicznik foremek do ciast?
Kalkulator oblicza powierzchnię obu foremek i dopasowuje ilości składników zgodnie z proporcją powierzchni. Prosto i dokładnie!
🍫 Czy mogę użyć przelicznika do wypieków czekoladowych?
Tak! Przelicznik świetnie sprawdzi się w przypadku brownie, murzynków, tortów czekoladowych i wszystkich innych słodkich wypieków.
📏 Jakie formy mogę przeliczać?
Obsługiwane są formy:
okrągłe (tortownice) – podajesz średnicę,
prostokątne – podajesz długość i szerokość.
🔢 Do ilu miejsc po przecinku zaokrąglane są wartości?
Wszystkie liczby są zaokrąglane do dwóch miejsc po przecinku. Jeśli jednak otrzymasz wynik np. 187,55 g mąki to jak najbardziej można przyjąć 188 g mąki.
🕓 Czy muszę zmieniać czas pieczenia?
Jeśli przeliczysz składniki odpowiednio do formy, to nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Jeśli jednak zrobisz większą ilość w mniejszej formie, to czas może się wydłużyć.
💬 Nie widzę przeliczonego składnika – dlaczego?
Jeśli w linii z wpisanym składnikiem nie ma liczby (np. „szczypta soli”), przelicznik jej nie zmieni. Jeśli w przepisie jest np. 1/4 łyżeczki soli to przelicznik również nie zmieni liczby. Trzeba wpisać ją w formie 0,25.
➕ Masz inne pytanie?
Napisz do mnie przez formularz kontaktowy lub zostaw komentarz pod tym wpisem – chętnie pomogę! 😊