Torcik powinien zachwycić wielbicieli czekolady i malin. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem malinowym to poezja. Idealny na urodziny lub zwykły podwieczorek. Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mielonych migdałów i mąki bezglutenowej, dlatego będzie on odpowiedni dla osób na diecie bez glutenu.
Składniki na ciasto czekoladowe (okrągła blaszka 18 cm):
– 100 g czekolady gorzkiej
– 80 g masła
– 125 ml mleka (użyłam migdałowego)
– 2 jajka
– 0,5 szklanki cukru brązowego
– 80 g mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix-B)
– 60 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
– 40 g kakao
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem malinowy:
– 250 g malin
– 250 g serka mascarpone
– 100 g białej czekolady
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 60 ml śmietanki 30 %
– 250 g malin (do przybrania i do środka tortu)
Przygotowanie ciasta:
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Do garnuszka z grubym dnem, lub do miski w kąpieli wodnej wlać mleko i dać masło. Podgrzać do rozpuszczenia masła, dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Dodać cukier, wymieszać i przelać do dużej miski, poczekać aż ostygnie.
W międzyczasie przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakao i mąkę migdałową, dobrze wymieszać. Wylać na blaszkę.
Piec ok 30-35 minut, lub do suchego patyczka. Schłodzić na kratce.
Przygotowanie kremu:
Umyte maliny wsypać na małą patelnię lub do rondelka, wsypać łyżkę cukru i podgrzewać aż maliny się rozpadną i puszczą sok (ok 5 minut). Maliny przetrzeć przez sito do miseczki. Pestki wyrzucić, powstały sos malinowy przelać z powrotem na patelnię, podgrzewając dodać łyżeczkę skrobi (najlepiej przesiać nad malinami), ciągle mieszać aż sos zgęstnieje (ok. 2 minuty), zdjąć z palnika, wystudzić i schłodzić w lodówce.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jednak powinna pozostać płynna.
W misce umieścić schłodzony serek mascarpone i schłodzony sos malinowy. Miksować chwilę mikserem z końcówkami do ubijania jajek. Wlewać powoli schłodzoną białą czekoladę i miksować ok minuty.
Przygotowanie tortu:
Umyć i osuszyć połowę malin. Ciasto czekoladowe przekroić na trzy równe blaty. Trzeba być delikatnym, ciasto może się trochę kruszyć. Dolny blat ułożyć na paterze, talerzu lub innej podkładce. Założyć rant blaszki. Dzięki temu równo złożymy tort i całość ładnie zastygnie. Wyłożyć ½ kremu na blat, wyrównać, poukładać połowę z przygotowanych malin. Na krem położyć drugi blat i powtórzyć czynność. Górny blat lekko docisnąć. Razem z rantem schłodzić tort w lodówce przez min. 4 godziny, najlepiej przez noc.
Umyć i osuszyć pozostałe maliny. W kąpieli wodnej zagrzać śmietankę i wsypać gorzką czekoladę, dobrze wymieszać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć tort z lodówki, ściągnąć rant, wyrównać boki tortu nożem. Polać tort wystudzoną czekoladą ze śmietanką, udekorować malinami.