1,9K
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Jak rozpuścić czekoladę? Najlepiej w kąpieli wodnej. Korzystając z czekoladowych przepisów na blogu, często pojawia się kąpiel wodna, w której należy rozpuścić czekoladę. Nie oznacza to, że czekoladę dodajemy do wody i tak sobie roztapiamy… Wręcz przeciwnie, czekolada podczas tego procesu nie może mieć z wodą żadnego kontaktu. Nawet kropelka wody, która przez przypadek się do niej dostanie, sprawi że czekolada się zwarzy, rozwarstwi lub zbije w grudę. Właśnie dlatego powstał ten wpis, w którym omówimy jak poprawnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej - krok po kroku
Czekoladę połamać na kostki lub posiekać. Włożyć czekoladę do metalowej lub szklanej miski.
Do garnuszka wlać wodę na wysokość ok. 3-4 cm i zagotować, zmniejszyć gaz na najmniejszy ogień. Woda niech sobie delikatnie pyrka.
- Na garnuszek położyć miskę z czekoladą. Czekolada będzie powoli się rozpuszczać, gdy już będzie rozpuszczona w połowie można ją lekko zamieszać. Zdjąć miskę z garnka, gdy czekolada całkiem się rozpuści.
Kilka ważnych wskazówek, o których należy pamiętać:
- Czekoladę można rozpuszczać w metalowej lub szklanej misce. Najbardziej jednak polecam metalową, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia szklanej. Jeśli decydujecie się na szklaną, trzeba pamiętać, aby była w temperaturze pokojowej. Nie może być zimna. Do miski wsypujemy czekoladę, ale miski nie kładziemy na garnek z gorącą wodą, lepiej wolno podgrzewać całość razem, aby równomiernie się rozgrzała.
- Miska musi być sucha, bez kropelki wody. Podczas roztapiania czekolady też nie może się do niej dostać woda.
- Miska w której roztapiamy czekoladę nie może dotykać gotującej się wody. Miskę ogrzewa gorąca para wodna.
- Czekoladę można roztapiać połamaną na kostki, posiekaną, można roztapiać też czekoladowe groszki. Bardziej rozdrobniona czekolada szybciej, ale i równomierniej się roztapia.
- Gorzką czekoladę roztapia się najlepiej, im mniejsza zawartość kakao, tym większe ryzyko przypalenia. Dlatego należy bardzo uważać podczas roztapiania mlecznej i białej czekolady.
- Czekoladę zawsze topimy na małym ogniu, zbyt duży może przypalić czekoladę.
- Białą czekoladę najtrudniej roztopić ponieważ jest delikatna, nie ma kakao i może się rozwarstwiać. W jej przypadku warto zagotować wodę w garnuszku i wyłączyć gaz. Położyć miskę z czekoladą na garnuszek i poczekać, aż się rozpuści pod wpływem pary.
Zwarzona czekolada - co zrobić?
Aby uratować zwarzoną czekoladę, trzeba szybko dodać 1-2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać. Czekolada powinna znów zrobić się płynna.