Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Jak rozpuścić czekoladę? Najlepiej w kąpieli wodnej. Korzystając z czekoladowych przepisów na blogu, często pojawia się kąpiel wodna, w której należy rozpuścić czekoladę. Nie oznacza to, że czekoladę dodajemy do wody i tak sobie roztapiamy… Wręcz przeciwnie, czekolada podczas tego procesu nie może mieć z wodą żadnego kontaktu.  Nawet kropelka wody, która przez przypadek się do niej dostanie, sprawi że czekolada się zwarzy, rozwarstwi lub zbije w grudę.  Właśnie dlatego powstał ten wpis, w którym omówimy jak poprawnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej - krok po kroku

  1. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać. Włożyć czekoladę do metalowej lub szklanej miski.

  2. Do garnuszka wlać wodę na wysokość ok. 3-4 cm i zagotować, zmniejszyć gaz na najmniejszy ogień. Woda niech sobie delikatnie pyrka.

  3. Na garnuszek położyć miskę z czekoladą. Czekolada będzie powoli się rozpuszczać, gdy już będzie rozpuszczona w połowie można ją lekko zamieszać. Zdjąć miskę z garnka, gdy czekolada całkiem się rozpuści.

Kilka ważnych wskazówek, o których należy pamiętać:

  • Czekoladę można rozpuszczać w metalowej lub szklanej misce. Najbardziej jednak polecam metalową, ponieważ istnieje ryzyko pęknięcia szklanej. Jeśli decydujecie się na szklaną, trzeba pamiętać, aby była w temperaturze pokojowej. Nie może być zimna. Do miski wsypujemy czekoladę, ale miski nie kładziemy na garnek z gorącą wodą, lepiej wolno podgrzewać całość razem, aby równomiernie się rozgrzała.
  • Miska musi być sucha, bez kropelki wody. Podczas roztapiania czekolady też nie może się do niej dostać woda.
  • Miska w której roztapiamy czekoladę nie może dotykać gotującej się wody. Miskę ogrzewa gorąca para wodna.
  • Czekoladę można roztapiać połamaną na kostki, posiekaną, można roztapiać też czekoladowe groszki. Bardziej rozdrobniona czekolada szybciej, ale i równomierniej się roztapia.
  • Gorzką czekoladę roztapia się najlepiej, im mniejsza zawartość kakao, tym większe ryzyko przypalenia. Dlatego należy bardzo uważać podczas roztapiania mlecznej i białej czekolady.
  • Czekoladę zawsze topimy na małym ogniu, zbyt duży może przypalić czekoladę.
  • Białą czekoladę najtrudniej roztopić ponieważ jest delikatna, nie ma kakao i może się rozwarstwiać. W jej przypadku warto zagotować wodę w garnuszku i wyłączyć gaz. Położyć miskę z czekoladą na garnuszek i poczekać, aż się rozpuści pod wpływem pary.

Zwarzona czekolada - co zrobić?

Aby uratować zwarzoną czekoladę, trzeba szybko dodać 1-2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać. Czekolada powinna znów zrobić się płynna.

jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo