Ten krem maślany przypadnie Wam do gustu. Delikatnie czekoladowy, ale tą czekoladowość otrzymujemy dzięki kakao. Przepis z czekoladą na pewno również się pojawi. Z kakao przygotowujemy wcześniej gęsty, lepki syrop, który wygląda jak smoła. Trzeba go dodać do utartego masła. Czekoladowy krem maślany jest gładki, delikatny, bardzo fajnie się z nim pracuje. To świetny tynk do tortu.
Czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowany (z kakao)
Jakich składników potrzeba do czekoladowego kremu maślanego?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, ale jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 7-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera lub tego, czy będziecie je chłodzić w międzyczasie). Dodatkowo, jeśli szybko się ociepla (np. jest wysoka temperatura otoczenia itp.) i zaczyna słabo ubijać, wkładamy je na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, po 1 minucie znów wkładamy na 15 sekund do zamrażarki i ubijamy, aż będzie jasne i puszyste.
Z tego względu polecam przygotowywać krem w metalowej misce.
Mleko skondensowane – Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce. To takie same mleko jak w tubkach. Powinno być w temp. pokojowej.
Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.
Z kakao, wody i cukru pudru trzeba przygotować syrop. Po wymieszaniu składników zagotowujemy je w niewielkim garnuszku i od razu wyłączamy, nie gotujemy dalej. Tak przygotowany syrop będzie gęsty i ciemny jak smoła. Trzeba zostawić go do ostudzenia, niech nabierze temperatury pokojowej.
Po otynkowani tortu, w zależności od grubości tynku, może zostać trochę kremu do dekoracji.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.
– Maślany krem czekoladowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.
Przepis na czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao):
CZEKOLADOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (Z KAKAO)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
- 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
Składniki na syrop
- 20 g kakao
- 30 ml wody
- 30 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie syropu. W małym garnuszku wymieszać wodę z kakao i cukrem pudrem. Postawić na małym gazie i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
- Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Do kremu wlać przygotowany syrop kakaowy i ubijać do połączenia składników.
2 komentarze
Mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?
Gęste, słodkie mleko skondensowane. Informacja jest we wskazówkach 😉