Go Back
mocno czekoladowe ciasto bananowe 1a

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie,lepkie i bardzo aromatyczne.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki bezglutenowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g kakao
  • 3 banany (mocno dojrzałe)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzch

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • garść wiórków do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier, którym wyłożone są boki formy powinien wystawać ok 2 cm ponad rant.
  • W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i wymieszać gdy się rozpuści.
  • Do masy maślano-czekoladowej wsypać cukier kokosowy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Można zamieszać od czasu do czasy by cukier bardziej się rozpuścił.
  • Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
  • W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać dobrze. Do bananów wlać ostudzone masło z czekoladą i ponownie wymieszać.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i dobrze wszystko połączyć.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.