Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać,to jest propozycja dla wszystkich którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.Przepis na 12 babeczek.
odrobina posypki czekoladowej lub wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę (200g). Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubić wszystko mikserem (ok. 2 minuty) na puszystą, jasną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać składniki. Na końcu delikatnie wmiesza posiekaną czekoladę (60g).
Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 15-18 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki posypką lub wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, brownie, krem maślany, masło orzechowe