Go Back
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać,to jest propozycja dla wszystkich którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 160 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej posiekanej

Składniki na krem fistaszkowy

  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1 łyżka śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Do dekoracji

  • odrobina posypki czekoladowej lub wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę (200g). Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubić wszystko mikserem (ok. 2 minuty) na puszystą, jasną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać składniki. Na końcu delikatnie wmiesza posiekaną czekoladę (60g).
  • Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 15-18 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki posypką lub wiórkami czekolady.
Keyword babeczki, babeczki z kremem, brownie, krem maślany, masło orzechowe