Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Do garnuszka włożyć masło, wlać gorącą kawę i rozpuścić całość na małym ogniu. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, ciągle mieszając (rózgą kuchenną/trzepaczką) wlać powoli wystudzone masło z kawą.
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie kremu śmietankowego. Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
Wystudzone ciasto posmarować równomiernie nutellą, następnie wyłożyć krem śmietankowy i rozsmarować go delikatnie. Całość posypać pokrojonymi truskawkami.