Cofnij
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z nutellą, truskawkami i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g śmietany kwaśnej 12% (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 190 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 ml espresso
  • 120 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobre schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 200 g nutelli
  • 300-350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do garnuszka włożyć masło, wlać gorącą kawę i rozpuścić całość na małym ogniu. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, ciągle mieszając (rózgą kuchenną/trzepaczką) wlać powoli wystudzone masło z kawą.
  • Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Przygotowanie kremu śmietankowego. Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Wystudzone ciasto posmarować równomiernie nutellą, następnie wyłożyć krem śmietankowy i rozsmarować go delikatnie. Całość posypać pokrojonymi truskawkami.