Go Back
kruchy placek z nutellą i malinami

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego, z lodówki)
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki wódki (zimnej, z lodówki; ewentualnie wody)

Na wierzch

  • 250 g Nutelli (w temp. pokojowej)
  • 150 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. W cieście mogą pozostać większe oczka masła, ciasto nie może się zbytnio podgrzać, ani być zbyt długo wyrabiane.
  • Oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim równo dno formy (zrobić odrobinę wyższe boki, tak 1 cm). Wyłożyć na ciasto równomiernie nutellę, następnie poukładać maliny (można je wcześniej przekroić na połówki). Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać na wierzchu.
  • Piec 40-45 minut aż wierzch będzie ładnie wypieczony, kruszonka złota. Wyjąć i ostudzić w formie.