Cofnij
ciasto z budyniem i borówkami

CIASTO Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Kruche czekoladowe ciasto z budyniem śmietankowym i borówkami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki
  • 20 g kakao
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki na budyń

  • 2 op. budyniu śmietankowego*
  • 30 g cukru
  • 600 ml mleka

Dodatkowo

  • 250 g borówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotowanie ciasta. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, delikatnie wmieszać ("wgnieść") do niego czekoladę.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i schować do zamrażarki, drugą częścią ciasta wylepić spód formy, wyrównać i schować do lodówki na 40 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (góra-dół). Schłodzony spód spód podpiec przez 15 minut. Gdy spód się piecze, zacząć przygotowywać budyń i borówki.
  • Borówki umyć i osuszyć. Wymieszać je w misce z mąką i sokiem z cytryny, odłożyć.
  • Przygotowanie budyniu. Odmierzyć 200 ml mleka i wymieszać w nim dokładnie budynie.
  • W garnuszku zagotować mleko (pozostałe 400 ml). Do gorącego mleka wlewać mleko z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
  • Upieczony spód wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Budyń wyłożyć na upieczony spód. Na budyń równomiernie wysypać borówki.
  • Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na warstwę borówek.
  • Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia. Kroić po dokładnym ostudzeniu.

WSKAZÓWKI

* Może to być budyń z cukrem, wtedy dodać płaską łyżkę cukru. Jeśli bez dodać 30 g.
Słowo kluczowe borówki, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, czekolada gorzka