1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
50gczekolady gorzkiej
Składniki na budyń
2op.budyniu śmietankowego*
30gcukru
600mlmleka
Dodatkowo
250gborówek
1łyżkasoku z cytryny
1płaska łyżkamąki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, delikatnie wmieszać ("wgnieść") do niego czekoladę.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i schować do zamrażarki, drugą częścią ciasta wylepić spód formy, wyrównać i schować do lodówki na 40 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C(góra-dół). Schłodzony spód spód podpiec przez 15 minut. Gdy spód się piecze, zacząć przygotowywać budyń i borówki.
Borówki umyć i osuszyć. Wymieszać je w misce z mąką i sokiem z cytryny, odłożyć.
Przygotowanie budyniu. Odmierzyć 200 ml mleka i wymieszać w nim dokładnie budynie.
W garnuszku zagotować mleko (pozostałe 400 ml). Do gorącego mleka wlewać mleko z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
Budyń wyłożyć na upieczony spód. Na budyń równomiernie wysypać borówki.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na warstwę borówek.
Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia. Kroić po dokładnym ostudzeniu.
WSKAZÓWKI
* Może to być budyń z cukrem, wtedy dodać płaską łyżkę cukru. Jeśli bez dodać 30 g.
Słowo kluczowe borówki, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z budyniem, czekolada gorzka