Cofnij
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

CZEKOLADOWE GOFRY OWSIANE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Gofry superchrupkie, bezglutenowe i pysznie kakaowe.
Przepis na 8 gofrów.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 50 g cukru brązowego
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do czystej, suchej miski (najlepiej metalowej/szklanej), będą później ubijane. Odłożyć wszystko na bok.
  • Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
  • W misce wymieszać żółtka, cukier, mleko i ostudzone masło. Wsypać suche składniki i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut (w temp. pokojowej).
  • W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gdy minie 30 minut ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Zwykle jest to 6-8 minut.
  • Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.