Cofnij
chocotorta - argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe

CHOCOTORTA - ARGENTYŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWO-KAJMAKOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, argentyńskie ciasto z czekoladowych ciastek i kremu kajmakowego.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • ok. 65 sztuk domowych herbatników kakaowych* (lub ok. 350 g kakaowych herbatników ze sklepu)
  • 200 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 400 g kajmaku (w temp.pokojowej)

Do nasączenia

  • 125 ml mocnej kawy

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej

Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie)

  • wiórki czekoladowe do dekoracji (z ok. 3 pasków gorzkiej czekolady)
  • 100 g kajmaku

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować formę, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm ponad krawędź formy.
  • Twaróg zmiksować z mascarpone do połączenia. Dodać kajmak, ponownie zmiksować i skończyć, gdy tylko masa będzie jednolita.
  • Herbatniki moczyć w kawie i ułożyć jeden przy drugim na dnie formy. Jeśli będzie trzeba, dociąć herbatniki i zamoczone w kawie układać tak, aby dno zostało pokryte.
  • Na herbatnikach rozsmarować ⅕ masy kajmakowej (170 g). Przykryć ją herbatnikami moczonymi w kawie. Rozsmarować kolejną warstwę i znów wyłożyć herbatniki. Wykładać warstwy, aż masa kajmakowa się skończy. Powinna być ostatnią warstwą.
  • Zabezpieczyć formę folią spożywczą i schować do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc (12 godzin).

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i po chwili wymieszać. Odstawić do ostudzenia (ale polewa powinna być płynna).
  • Ciasto polać równomiernie polewą. Schłodzić 15 minut, udekorować kajmakiem i posypać wiórkami.

WSKAZÓWKI

*Przygotuj ciastka z przepisu na herbatniki kakaowe. Potrzeba 1,5 porcji. Poniżej już przeliczona ilość składników:
- 345 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g masła (zimnego)
- 120 g cukru pudru
 - 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 150 ml śmietanki 36% (zimnej)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieć ciasto, podziel na 3 kulki i zawiń je folią. Schładzaj min. 1 godzinę, najlepiej przez noc. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko na 2 mm grubości i wycinaj herbatniki (kwadratowe lub prostokątne). Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach C. Pełny przepis i dokładny opis przygotowania znajdziesz we wpisie Herbatniki kakaowe.
 
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto czekoladowe, czekolada, herbatniki, kajmak, mascarpone, twaróg