½op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 8-10 gram)
100mlśmietanki 36%(zimnej)
½łyżeczkiproszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na dwie części. Każdą uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C(góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, po kilku minutach rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Herbatniki układać na blaszce. Odstępy nie muszą być duże, ciastka niewiele rosną. Każdy herbatnik nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 12-15 minut (grubsze 15 minut), po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
Upiec herbatniki z drugiej kuli ciasta.
WSKAZÓWKI
*Wykrajanych kwadratową formą 6x6 cm. W zależności od wielości i kształtu foremki,herbatników może być mniej lub więcej.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, herbatniki, kakao