Cofnij
kakaowe herbatniki

HERBATNIKI KAKAOWE

Joanna | chocololo.pl
Maślane i kruche herbatniki kakaowe, które można podać jako samodzielne ciasteczka lub wykorzystać do różnych deserów.
Przepis na ok. 40 herbatników*

SKŁADNIKI
  

  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8-10 gram)
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na dwie części. Każdą uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, po kilku minutach rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
  • Herbatniki układać na blaszce. Odstępy nie muszą być duże, ciastka niewiele rosną. Każdy herbatnik nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Piec 12-15 minut (grubsze 15 minut), po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
  • Upiec herbatniki z drugiej kuli ciasta.

WSKAZÓWKI

*Wykrajanych kwadratową formą 6x6 cm. W zależności od wielości i kształtu foremki,herbatników może być mniej lub więcej.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, herbatniki, kakao