Cofnij
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM KAJMAKOWO-ORZECHOWYM I POPCORNEM

Joanna | chocololo.pl
Słodkie, intensywnie czekoladowe babeczki z kremem kajmakowo-orzechowym i solonym popcornem.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 160 g cukru
  • 160 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g masy kajmakowej (dobrze schłodzonej)
  • 100 g masła orzechowego

Składniki na popcorn

  • 30 g ziaren popcornu
  • 1 łyżka masła klarowanego (czubata, a jeśli macie rozpuszczone, to musi być ze 3-4 łyżki)
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 60 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem, odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać całość delikatnie szpatułką.
  • Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 15 minut i wyjąć z piekarnika. Wyjąć i zostawić do lekkiego ostudzenia. Po 5 minutach, można babeczki przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie popcornu

  • Na patelni porządnie rozgrzać masło, wsypać ziarna popcornu, posypać solą i przykryć patelnię pokrywką. Ziarna zaczną strzelać, podgrzewać je do momentu, aż kukurydziane strzały ustaną.
  • Popcorn wsypać do miski i odłożyć, powinien wystygnąć.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować razem schłodzone mascarpone, kajmak i masło orzechowe. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Babeczki schować do lodówki na 15-20 minut.

Dekoracja

  • Masę kajmakową włożyć do worka cukierniczego, zakręcić i zapiąć na klips. Do kubka/miski wlać ciepłą wodę; najcieplejszą z kranu) i włożyć worek tak, aby cały kajmak był w wodzie, a koniec z klipsem nie.
  • Zostawić kajmak na 15 minut, w międzyczasie wymienić wodę znów na ciepłą. Ogrzany kajmak powinien być rzadszy. Trzeba uciąć koniec worka (mało, tylko kawałek), żeby można było go zgrabnie wycisnąć.
  • Babeczki udekorować popcornem. Uciąć koniec worka (mały kawałek), żeby można było go zgrabnie wycisnąć. Wycisnąć kajmak na popcorn i gotowe.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, brownie, czekolada, kajmak, mascarpone, popcorn