Cofnij
ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z MARCEPANEM

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem, zanurzone w białej czekoladzie.
Przepis na 15 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego

Dodatkowo

  • 150 g marcepanu
  • 70 g białej czekolady
  • pokruszone cukierki lub posiekane migdały (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i zmiksować do połączenia.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Odłożyć je na 10 minut.
  • W tym czasie podzielić marcepan na 15 kawałków (po 10 g każdy), ulepić z niego kuleczki i odłożyć.
  • Przygotować tacę/blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Osobno przygotować kawałek papieru do pieczenia i położyć go na blacie. Na nim będą przygotowywane ciastka.
  • Z ciasta odrywać kawałki po ok. 31-32 g. Każdy kawałek podzielić na dwie równe części i uformować z nich kulki. Położyć je na przygotowanym kawałku papieru z spłaszczyć. Kulkę marcepanu spłaszczyć i położyć na jednym kawałku ciasta. Przykryć go drugim kawałkiem, delikatnie zlepić brzegi i wyrównać.
  • Ciastko odłożyć na przygotowaną blaszkę. W ten sposób przygotować resztę ciastek, układając je w odstępach. Schłodzić ciastka przez 30 min.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  • Ciastka piec 15 minut. Wyjąć je z piekarnika i po 3-4 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciastka zanurzać do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu zdjąć nożem/szpatułką. Odkładać ciastka z powrotem na blaszkę.
  • Ciastka posypać pokruszonymi cukierkami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, cynamon, kakao, marcepan