250gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
100gczekolady gorzkiej
50gczekolady mlecznej
80gpierników lukrowanych
25gcukru pudru
200mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
1łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
Składniki na masę serową z kajmakiem
200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gkajmaku(w temp. pokojowej)
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
2łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na krem kakaowy do dekoracji
100mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
30gmascarpone(dobrze schłodzonego)
15gcukru pudru
10gkakao
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. Orzechy posiekać i odłożyć.
Połamane ciasteczka zmielić w malakserze na okruszki i przesypać do miski. Wymieszać je z orzechami i kakao. Wlać masło i wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej czekoladowej
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Pierniki pokroić na większe kawałki i odłożyć.
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
W misce zmiksować razem twaróg z cukrem pudrem (można blenderem) i powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując, aż składniki dobrze się połączą.
Żelatynę podgrzać, zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę. Miksując masę serową wlewać ciepłą żelatynę.
W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Do masy delikatnie wmieszać pierniki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.
Przygotowanie masy serowej z kajmakiem
Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na 10 minut.
Twaróg zmiksować (można blenderem) razem z kajmakiem na gładką masę.
Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i jeszcze lekko ciepłą zmiksować razem z masą serową.
W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na lekko ściętą masę czekoladową i wyrównać. Sernik schować do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kremu do dekoracji
Do miski dać mascarpone, cukier puder, przesiane kakao i śmietankę. Ubijać do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno