Cofnij
sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

SERNIK CZEKOLADOWY Z PIERNIKAMI I KAJMAKIEM

Joanna | chocololo.pl
Puszysty sernik czekoladowy na korzennym spodzie. Sernik z dodatkiem kajmaku i pierników.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g ciastek korzennych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 15 g kakao

Składniki na masę serową czekoladową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 80 g pierników lukrowanych
  • 25 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody

Składniki na masę serową z kajmakiem

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na krem kakaowy do dekoracji

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. Orzechy posiekać i odłożyć.
  • Połamane ciasteczka zmielić w malakserze na okruszki i przesypać do miski. Wymieszać je z orzechami i kakao. Wlać masło i wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej czekoladowej

  • Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Pierniki pokroić na większe kawałki i odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować razem twaróg z cukrem pudrem (można blenderem) i powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując, aż składniki dobrze się połączą.
  • Żelatynę podgrzać, zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę. Miksując masę serową wlewać ciepłą żelatynę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Do masy delikatnie wmieszać pierniki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.

Przygotowanie masy serowej z kajmakiem

  • Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na 10 minut.
  • Twaróg zmiksować (można blenderem) razem z kajmakiem na gładką masę.
  • Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i jeszcze lekko ciepłą zmiksować razem z masą serową.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na lekko ściętą masę czekoladową i wyrównać. Sernik schować do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu do dekoracji

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, przesiane kakao i śmietankę. Ubijać do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno