Cofnij
makowiec japoński

MAKOWIEC JAPOŃSKI

Joanna | chocololo.pl
Makowiec z jabłkami i masą bakali. Niesamowicie wilgotny, treściwy i przepyszny.
Przepis na formę 20x20 cm. Forma o wysokości 5 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na makowiec

  • 4 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 200 g maku mielonego
  • 250 ml mleka
  • 350 g jabłek (240 g tartych na grubych oczkach)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 80 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 25 g moreli suszonych
  • 25 g wiśni suszonych

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 36%

Opcjonalnie

  • orzechy do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie makowca

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnka wlać mleko, dodać miód i zagotować pilnując, żeby mleko nie wykipiało. Zdjąć na chwilę z ognia, wsypać mak i wymieszać. Ponownie postawić garnek na gazie, zmniejszyć ogień na mały i mieszając, gotować mak jeszcze 2-3 minuty. Mak powinien wchłonąć całe mleko. Odstawić mak do ostudzenia, powinien mieć temp. pokojową.
  • Orzechy i morele z grubsza posiekać. Drobniej posiekać rodzynki, skórkę pomarańczową i wiśnie suszone. Bakalie odłożyć.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odłożyć.
  • Migdały zmielić, wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka mogą trafić do małej miski, białka powinny być w dużej, czystej i suchej misce, będą później ubijane na sztywno.
  • W osobnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Następnie miksując na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka, jedno po drugim, czyli kolejne gdy poprzednie się wmiesza.
  • Miksując na średnich obrotach dodawać do masy mak, łyżka po łyżce.
  • Do masy wmieszać jabłka (szpatułką) i bakalie. Masę odłożyć i od razu ubić białka na sztywną pianę. Odłożyć je tylko na chwilkę.
  • Do masy z makiem wmieszać mieszankę migdałów, następnie dużą łyżkę piany z białek. Dodać kolejną łyżkę piany i delikatnie ją wmieszać (najlepiej szpatułką), dodać resztę piany i ponownie, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 50-55 minut, aż będzie mocno rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Polewę odłożyć, powinna się ostudzić i lekko zgęstnieć.
  • Czekoladową polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami.
Słowo kluczowe bez glutenu, boże narodzenie, cynamon, czekolada, mak, makowiec, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, święta