Cofnij
oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

OPONKI CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE Z MARCEPANEM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowo-piernikowe oponki nadziewane marcepanem.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 70 g cukru brązowego
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nadzienie

  • ok. 85 g marcepanu

Do polania

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • posiekane orzechy/migdały do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • Skórkę pomarańczową posiekać i odłożyć.
  • Marcepan podzielić na 12 małych kawałków. Uformować z niego wałeczki o długości ok. 14 cm i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, uciąć końcówkę i napełnić gniazda formy tylko do połowy (nawet trochę mniej; tak żeby zostało ciasto do przykrycia marcepanu).
  • Wałeczki marcepanu zlepiać w krążki i układać na cieście, lekko dociskając. Przykryć marcepan resztą ciasta i delikatnie wyrównać.
  • Oponki piec 10 minut, wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5-10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe marcepan, oponki, oponki czekoladowe, pieczone oponki, skórka pomarańczowa