Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
Skórkę pomarańczową posiekać i odłożyć.
Marcepan podzielić na 12 małych kawałków. Uformować z niego wałeczki o długości ok. 14 cm i odłożyć.
W drugiej misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, uciąć końcówkę i napełnić gniazda formy tylko do połowy (nawet trochę mniej; tak żeby zostało ciasto do przykrycia marcepanu).
Wałeczki marcepanu zlepiać w krążki i układać na cieście, lekko dociskając. Przykryć marcepan resztą ciasta i delikatnie wyrównać.
Oponki piec 10 minut, wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5-10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.