CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI
Joanna | chocololo.pl
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Pyszności!
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka
- 90 g cukru
- 55 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 90 g czekolady gorzkiej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy
- 2 szklanki mleka (3,2 %)
- 2 op. budyniu śmietankowego (2x60 g)
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 200 g masła
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
Składniki na krem z krówek
- 250 g krówek (kruchych)
- 500 ml śmietanki 36%
Na wierzch
- 1 op. bezików (lub domowe, przepis we wskazówkach)
- 50 g wiórków czekoladowych
Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut, wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie masy budyniowej
Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka, wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią. Następnie stopniowo, ciągle miksując ,łyżka po łyżce dodawać budyń.
Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu toffi
150 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.