Go Back
czekoladowe ciasto toffi z bezami 1a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

Joanna | chocololo.pl
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Pyszności!

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka (3,2 %)
  • 2 op. budyniu śmietankowego (2x60 g)
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok.16 g)

Składniki na krem z krówek

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 500 ml śmietanki 36%

Na wierzch

  • 1 op. bezików (lub domowe, przepis we wskazówkach)
  • 50 g wiórków czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie masy budyniowej

  • Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka, wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
  • Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią. Następnie stopniowo, ciągle miksując ,łyżka po łyżce dodawać budyń.
  • Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.

Przygotowanie kremu toffi

  • 150 ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
  • Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.