450 gtwarogu półtłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
200gczekolady białej
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
200mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
2łyżeczkiżelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
40mlświeżego soku z pomarańczy
50gmasła
40gcukru pudru
20gkakao
skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na krem do dekoracji
150mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
60gmascarpone(dobrze schłodzonego)
10gcukru pudru
Dodatkowo
2korzenne ciastka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
Kakaowy syrop odstawić. Pierniki i ciastka połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
Żelatynę zalać wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna. Zostawić ją na chwilę i jeszcze letnią wlewać do masy serowej ciągle miksując.
Śmietankę ubić na puszysto i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód i schłodzić sernik przez noc (12 godzin).
Przygotowanie polewy
Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dać masło, cukier puder i kakao. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
Polewę odłożyć aby lekko przestygła i wmieszać do niej skórkę pomarańczową. Gdy polewa ostygnie, ale pozostanie dość płynna wylać ją na sernik i dość szybko rozsmarować. Sernik schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu
Do miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać mikserem do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Korzenne ciastka pokruszyć i posypać nimi sernik.
Słowo kluczowe pierniczki, pomarańcze, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, skórka pomarańczowa, święta