Cofnij
sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Świąteczny sernik z białą czekoladą, piernikami i pomarańczową skórką.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 ml mleka
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 150 g pierniczków
  • 80 g ciastek korzennych

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 40 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na krem do dekoracji

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 korzenne ciastka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
  • Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
  • Kakaowy syrop odstawić. Pierniki i ciastka połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
  • Twaróg zmiksować (można blenderem) z cukrem waniliowym. Powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna. Zostawić ją na chwilę i jeszcze letnią wlewać do masy serowej ciągle miksując.
  • Śmietankę ubić na puszysto i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód i schłodzić sernik przez noc (12 godzin).

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dać masło, cukier puder i kakao. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
  • Polewę odłożyć aby lekko przestygła i wmieszać do niej skórkę pomarańczową. Gdy polewa ostygnie, ale pozostanie dość płynna wylać ją na sernik i dość szybko rozsmarować. Sernik schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać mikserem do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
  • Korzenne ciastka pokruszyć i posypać nimi sernik.
Słowo kluczowe pierniczki, pomarańcze, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, skórka pomarańczowa, święta