Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Naciąć skórkę wzdłuż na krzyż i ściągnąć ją. Przekroić ćwiartki skórki na pół i usunąć białą, wewnętrzną część.
Skórki pokroić na paski, włożyć do garnuszka, zalać wodą tak, żeby zakryła skórki i zagotować. Gotować 10 minut i odsączyć na sicie.
Skórki z powrotem włożyć do garnuszka, wlać pół szklanki wody i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając ciągle, aż cukier się rozpuści. Skórki zaczną się smażyć. Zostawić je na na niewielkim ogniu lekko bulgoczące i przemieszać co 10 minut. Skórki smażyć 40 minut, powinny być szkliste i błyszczące.
Przygotować kratkę do studzenia, pod spód położyć folię (jakby kapał syrop). Paski skórki układać w odstępach na kratce i zostawić na 6-12 godzin do wysuszenia.
Po tym czasie skórki pokroić na kosteczki, przełożyć do słoika.
Słowo kluczowe boże narodzenie, pomarańcze, skórka pomarańczowa, święta