250 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Odłożyć. Czekoladę posiekać, również odłożyć.
150 ml mleka i 100 ml śmietanki zagotować z przyprawą i cynamonem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać dokładnie. Postawić znów na małym ogniu i wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do roztopienia czekolady.
Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na mały/średni i podgrzewać całość, ciągle energicznie mieszając, aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
Budyń nalać po równo do przygotowanych pucharków. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
W misce ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem. Wyłożyć go na budyń. Posypać wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, bita śmietana, budyń, cynamon, pierniczki