Cofnij
świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy

ŚWIĄTECZNY BUDYŃ CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY

Joanna | chocololo.pl
Aksamitny budyń czekoladowy z przyprawą piernikową, pierniczkami i bitą śmietaną.
Przepis na 4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na budyń

  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • 100-120 g pierników
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego; opcjonalnie)
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Pierniczki pokroić i ułożyć na dnie 4 pucharków.
  • 250 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Odłożyć. Czekoladę posiekać, również odłożyć.
  • 150 ml mleka i 100 ml śmietanki zagotować z przyprawą i cynamonem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać dokładnie. Postawić znów na małym ogniu i wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do roztopienia czekolady.
  • Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na mały/średni i podgrzewać całość, ciągle energicznie mieszając, aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
  • Budyń nalać po równo do przygotowanych pucharków. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
  • W misce ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem. Wyłożyć go na budyń. Posypać wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, bita śmietana, budyń, cynamon, pierniczki