Cofnij
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowe brownie ze skórką pomarańczową, cynamonem i orzechami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 140 g cukru brązowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • garść orzechów włoskich do posypania (mogą być też orzechy pekan)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • Orzechy włoskie z grubsza posiekać i odłożyć. Mąkę wymieszać z cynamonem i odłożyć.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z cynamonem. Wymieszać wszystko delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać orzechy.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i posypać orzechami (część można posiekać lub połamać). Piec 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, cynamon, orzechy, pomarańcze