garść orzechów włoskich do posypania(mogą być też orzechy pekan)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
Orzechy włoskie z grubsza posiekać i odłożyć. Mąkę wymieszać z cynamonem i odłożyć.
W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
Do masy dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z cynamonem. Wymieszać wszystko delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać orzechy.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i posypać orzechami (część można posiekać lub połamać). Piec 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, cynamon, orzechy, pomarańcze