Cofnij
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

CIASTECZKA MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Kruche ciasteczka z migdałami i cynamonem zanurzone w czekoladzie.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów mielonych
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Migdały zmielić, wymieszać z mąką i cynamonem. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i miksować do połączenia.
  • Do masy dodać ekstrakt migdałowy i mieszankę mąki. Miksować na najmniejszych obrotach do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego ze sporą, dekoracyjną tylką.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią w odstępach małe krążki ciasta o średnicy ok. 4-5 cm. Ciastka schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Po godzinie odpalić piekarnik na 190 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika, schować ciastka do zamrażarki.
  • Lekko zmrożone ciastka piec w 2 turach po 13-15 minut, aż będą rumiane ze złotobrązowymi brzegami. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia.
  • Gdy ciastka ostygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzać ciastka do połowy w czekoladzie, a jej nadmiar ze spodu ściągać nożykiem. Ciastka odkładać na tacę/blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, cynamon, czekolada, kruche ciasteczka, migdały