Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier, którym wyłożone są boki formy powinien wystawać ok 2 cm ponad rant.
W kąpieli wodnej roztopić masło, dodać do niego połamaną w kostki czekoladę i wymieszać gdy się rozpuści.
Do masy maślano-czekoladowej wsypać cukier kokosowy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Można zamieszać od czasu do czasy by cukier bardziej się rozpuścił.
Przygotować dwie miski. W mniejszej wymieszać przesianą mąkę z kakao, zmielone wiórki kokosowe, proszek i sodę.
W większej misce rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać dobrze. Do bananów wlać ostudzone masło z czekoladą i ponownie wymieszać.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać przygotowane suche składniki i dobrze wszystko połączyć.
Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 min, lub do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.