Cofnij
brownie idealne

BROWNIE IDEALNE

Joanna | chocololo.pl
Przepis na pyszne, słodkie i bardzo czekoladowe brownie z piękną skórką.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 3 votes

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 120 g cukru białego
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na kawałeczki (lub groszki czekoladowe)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada