Cofnij
muffinki z czekoladą i malinami

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Miękkie, delikatne i złociste muffinki z czekoladą i malinami.
Przepis na 12-14 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g malin
  • 120 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Maliny umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
  • W garnuszku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.
  • W większej misce wymieszać dokładnie jajka, maślankę, cukier i cukier waniliowy. Wlać ostudzone masło i wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Następnie szpatułką wmieszać czekoladę, a na końcu delikatnie maliny.
  • Ciastem napełnić papilotki do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, maliny, maślanka, muffinki