Cofnij
muffinki z białą czekoladą i borówkami

MUFFINKI Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie,puszyste, pachnące aromatyczną skórką cytrynową, upieczone z pyszną, słodką kruszoną.
Przepis na 12-14 muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 140 g cukru
  • 140 g jogurtu naturalnego, gęstego (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • 120 g borówek +łyżeczka mąki

Składniki na kruszonkę

  • 30 g cukru pudru
  • 30 g masła (zimnego)
  • 60 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść całość ręcznie rozcierając składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
  • Schować kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffinki. Powinna się schłodzić chociaż 20 minut.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Borówki umyć, osuszyć i wymieszać w miseczce z łyżeczką mąki. Czekoladę pokroić na niewielkie kosteczki. Borówki i czekoladę odłożyć.
  • W większej misce wymieszać ostudzone masło, jajka, cukier, skórkę z cytryny i jogurt. Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, proszku i sody. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie, szpatułką borówki i białą czekoladę. Ciasto nałożyć do papilotek na wysokość trochę wyższą niż ¾ papilotki.
  • Posypać muffinki obficie schłodzoną kruszonką.
  • Muffinki piec ok. 22-25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, borówki, cytryny, kruszonka, muffinki, muffinki z borówkami, muffinki z czekoladą