Cofnij
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

BABECZKI Z NUTELLĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Słodkie babeczki z nutellą, kremem i truskawkami.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 350 g Nutelli
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku (płaska)

Składniki na krem

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 12 łyżeczek Nutelli
  • 12 truskawek (lub 6 truskawek przekrojonych na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Mąkę z proszkiem wymieszać w miseczce i odłożyć.
  • W misce zmiksować jajka z nutellą (ok. 1 minuty; mikser, końcówki do ubijania), przesiać do masy mąkę z proszkiem i wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości.
  • Babeczki piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Gdy babeczki wystygną, w powstałe dołki nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowo-orzechowego i rozsmarować.
  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki.
  • Na wierzchu każdej babeczki ułożyć truskawkę.